Postpart o puerperi


Introducció
Consells pràctics
Calendari de vacunacions
Tràmits: què cal fer després del part
Sol pelvià
Massatge infantil
Visites de puerperi
Grups postpart
Alta precoç

Lectures recomanades

DUBTES

El postpart o puerperi és el període que va des del final del part fins que l’organisme matern retorna a l’estat anterior a la gestació. Es considera que dura unes sis setmanes o quaranta dies, per la qual cosa també s’anomena quarantena.IMG_6641 jpg massatge

Durant aquest període es completen les modificacions de les mames iniciades durant la gestació i s’estableix la lactància.

Per tant, podem dir que el puerperi es caracteritza per una sèrie de transformacions progressives anatòmiques i funcionals, però també perquè és un període d’adaptació emocional i de reorganització de l’àmbit familiar.

És molt important poder comptar durant aquesta etapa amb un bon suport professional, familiar i social.

La funció de la llevadora en el postpart és estar al costat de la nova mare i de la família per proporcionar una bona valoració de tots els canvis que es produeixen, tant físics com emocionals, assistència, suport i informació.

Si has fet el seguiment amb nosaltres i vas a un hospital de xarxa pública, abans de 48 h. de l’alta, la llevadora es posarà en contacte amb tu per concertar visita.

La llevadora també ofereix atenció al domicili, atenció a la consulta, atenció a través dels grups de postpart i atenció per videoconferència.

fletxa amunt

Consells pràctics

Higiene de la mare

Es pot prendre una dutxa des del primer dia. En el cas de cesària cal esperar al segon o tercer dia. Es desaconsella el bany (banyera, piscina, platja) fins passades 6 setmanes per evitar infeccions.

Inici feta

Si es torna a casa amb cotxe, cal fer servir ja la cadira o el cabasset homologat de seguretat.

Descans, recuperació i adaptació

Per tal de recuperar-se, la mare hauria de procurar descansar quan el nadó dormi. S’haurien de controlar les visites.

L’arribada del nadó a casa comporta reajustar la vida famíliar i adaptar-se al nadó i a la nova situació. Els primers dies poden ser complicats. Un bon suport familiar i professional ajudaran la mare i família en aquests moments.

Cures de la ferida

Cal netejar-se una o dues vegades al dia, eixugar-se suaument o amb l’assecador. S’aconsella canviar sovint de compreses, i que siguin transpirables o de cotó. A mesura que els punts es van assecant poden fer sensació de tibantor. En les seves visites, la llevadora anirà controlant la cicatrització.

Les pèrdues (loquis)

Les pèrdues poden durar entre trenta i quaranta dies, però aniran disminuint i canviant de color. En cas de molt mala olor, febre i pèrdues molt abundants, cal consultar.

L’alimentació

Durant el postpart cal continuar alimentant-se de manera equilibrada i, si és dóna el pit, augmentar la ingesta d’aigua.

alimentacio i embaras

Cal fer una dieta rica en fibra per tal d’evitar el restrenyiment, sobretot en el cas d’hemorroides i si hi ha punts.

La recuperació de la mare després del part

La recuperació de la zona genital dura sis setmanes, la recuperació física entre sis mesos i un any.

Durant la primera setmana s’aconsella repòs per assegurar una bona recuperació. Per aquest motiu es necessita ser cuidat. La presència de la parella o d’una persona de confiança com a suport en les activitats domèstiques és fonamental per superar l’esgotament físic i un cert grau de labilitat emocional.

Es desaconsella l’ús de faixa, excepte si és per indicació mèdica. Es recomana des del principi fer exercicis circulatoris.

Per començar a recuperar la faixa abdominal i la musculatura del periné cal una revisió i l’assesorament de la llevadora o ginecòleg.

Cal evitar exercicis abdominals intensos i d’impacte per al periné, fins que s’hagi recuperat del tot.

Sortir a passejar quan la mare ja es trobi bé facilita la recuperació de la musculatura.

Canvis emocionals després del part

Encara que la mare estigui feliç pel naixament del seu fill o filla, pot experimentar sentiments de tristesa i fragilitat emocional (ganes de plorar, sensació de tristesa i abatiment, angoixa) durant els primers dies.

plor

En la major part dels casos aquest estat respon al procés d’adaptació i està infuenciat pels canvis hormonals, el cansament i la debilitat dels primers dies, i el reajustament emocional que suposa el nou rol de mare.

Amb un bon suport emocional per part de la parella o persones de confiança i afavorint la comunicació, la intimitat i el descans, s’anirà superant. La llevadora en les visites del postpart anirà vetllant perquè es vagi superant aquesta situació.

Inici de les relacions sexuals després del part

S’aconsella que no es reprenguin les relacions sexuals fins que ja no hi hagi pèrdues de sang i després de la revisió postpart a les 6 setmanes per tal d’evitar infeccions.

La represa de les relacions sexuals depèn de cada parella.

És normal una certa disminució de la libido, disminució de la lubricació i dolor o por al dolor a causa de la cicatriu. Per això, cal una bona comunicació amb la parella, emprar lubricant, si cal, i entendre la sexualitat més enllà de les relacions amb penetració.

Cal fer servir anticoncepció després del part.

Quin seguiment sanitari tindrà la mare després del part

De seguida després del part cal una visita amb la llevadora i després, segons el típus de part i la recuperació de cada dona, s’aniran fent altres visites fins a la quarantena.

Es pot demanar una visita domiciliària a la llevadora del centre d’atenció primària.

També es pot participar en grups de suport que ofereixen la possiblitat de compartir l’experiència de criança amb altres mares. I donar suport en aspectes com ara l’alletament, la recuperació psicofísica o els masatges per a nadons.

Sol pelvià (Cursos i activitats)

El sòl pelvià, o perineu, és el conjunt de músculs i membranes, disposats en doble cúpula, que tanquen la part inferior de l’abdomen i que es comporten com una hamaca flexible de suport per a la bufeta i l’aparell genital intern (vagina, úter i recte) per evitar que aquests òrgans baixin (bufeta, úter o intestins).

Sol pelvia Mataro

Té una funció sexual i de control d’esfínters. En la dona serveix com a canal del part per facilitar la sortida del nounat.

Perquè els òrgans del sòl pelvià funcionin correctament, els músculs han d’estar sans i forts. De l’estat de la musculatura dependrà en gran mesura la qualitat de vida de les dones.

L’embaràs, el part i la menopausa són moments clau en què el sòl pelvià es pot debilitar.

Les malalties més comuns que es presenten a les nostres consultes són la incontinència urinària, els prolapses vaginals (descens dels òrgans pels orificis naturals), la debilitat muscular després del part, cicatrius doloroses, problemes sexuals, etc. La millor fórmula per evitar aquestes malalties és la PREVENCIÓ.

Rehabilitació del sòl pelvià

Durant l’embaràs i el part els músculs que formen el perineu estan sotmesos a una pressió i una distensió que fan que s’afluixin. La tasca rehabilitadora dels músculs del sòl pelvià es pot fer de dues formes.
Preventiva. En aquelles pacients amb factors de risc i algun grau de deteriorament del sòl pelvià encara que no tinguin cap simptomatologia.
Terapèutica. De forma aïllada en casos de disfunció lleu o complementant una medicació o tècnica quirúrgica.

Els exercicis específics i guiats per la teva llevadora són fonamentals per millorar el to i la força muscular del sòl pelvià. Com més aviat prenguem consciència de la seva importància i comencem a treballar aquesta musculatura, millor podrem minimitzar els inconvenients de l’embaràs, el part i la menopausa.

Per tant, és important que coneguem el nostre cos i en especial el sòl pelvià si volem guanyar en qualitat de vida.

L’equip de professionals de l’ASSIR et guiarà tant per fer un bon tractament quan hi hagi problemes més greus de sòl pelvià, com per fer-ne una bona prevenció i evitar que apareguin totes aquestes disfuncions.

fletxa amunt

El massatge infantil

El massatge infantil és una antiga tradició en moltes cultures del món que s’ha transmès de mares a filles i que ha estat redescoberta a Occident.
La tendresa de les mans del pare, mare o cuidador imprimeixen a la pell un afecte que segons indiquen nombrosos estudis suposen una grata herència per al futur. El contacte afectiu esdevé una part fonamental dels primers anys de vida, i el massatge és un dels més agradables i fàcils mètodes per establir aquest contacte imprescindible per a l’infant.
massatgeTal com concep l’IAIM (International Association Infant Massage) el massatge infantil està basat en el massatge hindú, el massatge suec, la reflexologia i el ioga. L’aplicació del massatge és una tècnica senzilla que suposa una experiència única i un temps de màxima qualitat entre pares i fills.
A través del tacte, es facilita al nadó un aliment indispensable: la seguretat emocional. Tal com diu Fréderick Leboyer “… Li heu de parlar a la pell, a l’esquena, que tenen tanta set i fam com el ventre…” Per al nadó la pell és el sistema de comunicació amb el món, i per tant l’estimulació tàctil, un llenguatge necessari.

El massatge infantil millora la digestió, la circulació sanguínia, la respiració i la eliminació del nadó. Facilita un son reparador i millora la sensació de benestar, disminuint la irritabilitat i l’ansietat. Reforça els sentiments de seguretat i confiança i afavoreix el vincle afectiu.

Els beneficis del massatge infantil no només són en l’àmbit fisiològic, sinó que van més enllà. Dóna confiança, seguretat i acceptació emocional tant als pares i cuidadors com a l’infant.

Alguns dels beneficis del massatge infantil són:

  • Enforteix el seu sistema immunològic.
  • Beneficia el sistema digestiu. Ajuda a calmar els còlics.
  • Contribueix a desenvolupar el sistema respiratori. Equilibra els nivells d’oxigen.
  • Afavoreix el sistema circulatori.
  • Potencia el desenvolupament del sistema neurològic. Facilita el procés de mielinització.
  • Afavoreix el sistema endocrí. Redueix les hormones que provoquen l’estrès.
  • Beneficia el sistema muscular. El massatge té un efecte relaxant i tonificant de la musculatura.
  • L’ensenya a relaxar-se. Facilita un son més llarg i de millor qualitat.
  • Els ajuda a conèixer el seu propi cos. Facilita la integració de l’esquema corporal.
  • Contribueix a augmentar l’autoestima.
  • Proporciona seguretat.
  • Enforteix els vincles afectius.
  • Fomenta la comunicació amb l’exterior.
  • Els ajuda a alliberar tensions, tant físiques com emocionals.
  • Facilita l’expressió dels seus sentiments oferint-los suport i contenció.

 

Per a qui fa el massatge:

• Proporciona una excel·lent forma de comunicar-se amb el bebè. Permet detectar i respondre eficaçment als missatges no verbals del bebè. Fomenta la interacció.

  • Reforça l’instint i la intuïció.
  • Proporciona autoconfiança i augmenta l’autoestima.
  • Concedeix un valuós temps centrat en els seus fills.
  • Compensa les absències dels pares i les carències de la separació.
  • Ajuda a relaxar.
  • Representen un espai i un temps de diversió molt positius.
  • Desenvolupa habilitats per ajudar als fills en el futur.
  • Afavoreix la consolidació dels llaços familiars. Enforteix els vincles positius.

Informació obtinguda de:  http://www.masajeinfantil.org/

On es pot aprendre a fer massatge infantil:

En els grups de postpart que s’ofereixen des dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) es treballa i es practica el massatge infantil.

Bibliografia recomanada:

Masaje infantil. Schneider, Vimala.  Editorial Medici.
Xantala. Leboyer, Frédérik.  Editorial Altafulla.
Tocar es vivir. Caplan, Mariana. Publicaciones La Llave.

fletxa amunt

 

Visites (puerperi domiciliari i al centre) 

fletxa amunt

 

Grups postpart

20160203_115501

Carnestoltes 2016

postpart mataro  alletament mataropostpart mataropostpart mataro2

fletxa amunt

Alta precoç

L’alta precoç permet a la mare i el nadó tornar a casa 24 hores després del part. Va dirigida a mares que han tingut l’embaràs i el part vaginal sense complicacions, ni factors de risc, i a nadons que han nascut a terme amb un pes adequat i un alletament correcte.

Afavoreix el vincle entre mare i fill i la continuïtat de la lactància materna. A més a més, també facilita un millor descans en l’entorn familiar propi.

L’alta precoç és voluntària i és un servei hospitalari.

La llevadora del teu centre d’ASSIR et trucarà dins les primeres 24 hores de l’alta per valorar l’estat de la mare i del nadó i t’oferirà suport i assessorament en la cura personal i la del nadó.

Es fa el seguiment personalitzat, tant al centre de l’ASSIR o com al domicili. Entre el segon i el cinquè dia després del part es fa una valoració clínica del nadó a l’hospital juntament amb les proves de detecció precoç.

No dubtis a demanar informació a la teva llevadora de l’ASSIR.

fletxa amunt

Tornar

Skype

Consulta dubtes per Skype

DUBTES

 

 

 

 

 

2 respostes a Postpart o puerperi

  1. Retroenllaç: Ampliació del permís per maternitat: reivindicació justificada (i silenciada) – Cosetes de no res

Els comentaris estan tancats.