Menopausa


Què és la menopausa
Definicions
Símptomes del perídoe perimenopàusic
Tractaments
Cursos i xerrades
Material d’interès
DUBTES

Què és la menopausa?

La desaparició definitiva de les menstruacions o menopausa succeeix al voltant dels 45-55 anys de vida.

Les dones poden experimentar aquest procés, amb una simptomatologia major o menor, però principalment provocada per la disminució dels estrògens, l’hormona femenina per excel·lència.

Tot i que la menopausa és un procés absolutament normal, avui en dia, encara hi ha molts conceptes erronis que fan que aquesta nova etapa sigui viscuda de forma traumàtica i difícil d’assumir per a moltes dones.

Tradicionalment, la principal funció social de les dones ha estat la reproducció. Així doncs, quan arriba l’etapa en què ja no podem ser mares, es dóna per finalitzada la nostra sexualitat i fins i tot el nostre motiu social d’existència.

Però no ens adonem que el que succeeix és que simplement continuem envellint com ho hem anat fent des del mateix moment del nostre naixement.

Cada dona viu els canvis de la menopausa segons la seva realitat, la seva família, la seva feina, les seves amistats i els seus propis recursos personals. Vivim la menopausa de forma diferent, però a totes ens espanta envellir en una societat on la joventut i la bellesa són sinònims d’èxit, intel·ligència, futur, etc.

Així doncs, tot depèn de la percepció que nosaltres vulguem tenir de tot aquest procés. Per a moltes dones pot ser un alliberament, l’inici de la independència, l’autoconeixement, el desenvolupament de noves capacitats, la sexualitat sense por… En definitiva, aquesta és l’experiència que ens ofereix ser dona des de fa temps.

A la dona que entén aquesta realitat i no cau en el “parany del temps” li espera un emocionant projecte vital.

fletxa amunt

 Definicions

Menopausa: És la retirada definitiva de les menstruacions, quan la dona ha passat un any consecutiu sense menstruació.

Premenopàusic: Període que precedeix la menopausa i que es caracteritza per alteracions  en els cicles menstruals amb simptomatologia diferent en cada dona (es deu a l’inici de la disminució d’estrògens per esgotament de la reserva d’ovòcits a l’ovari).

Postmenopàusic: Període que segueix la menopausa i que dura fins al final de la vida.

Climateri: És l’etapa de la vida on s’inicien els canvis específics hormonals, que donaran lloc a la desaparició de les menstruacions i a canvis en l’organisme de la dona.

Hi ha molts símptomes associats a la síndrome climatèrica (falta estrogènica), però no totes les dones els tenen tots, ni tampoc en la mateixa intensitat.

La llevadora i el/la ginecòleg/a ofereixen acompanyament a la dona durant el climateri i li proporcionen informació clara i necessària  sobre els canvis fisiològics que pot estar experimentant. D’aquesta manera ajuda a alleujar l’ansietat i la incertesa que de vegades se’n poden derivar.

La intenció final és que aquest procés sigui viscut de la forma més natural possible i buscant una nova feminitat que ens ajudi a gaudir del plaer de ser dona.

fletxa amunt

 Símptomes del període perimenopàusic

Així doncs, a mesura que els ovaris deixen de funcionar, baixen els nivells d’estrògens, cosa que provoca els símptomes típics de la menopausa. Algunes dones tenen pocs o cap símptoma de la menopausa, mentre que d’altres tenen símptomes que interfereixen en la seva vida diària. Aquests símptomes de vegades poden començar a aparèixer durant el període perimenopàusic, que és el període de transició a la menopausa, abans de deixar de tenir regles). Els símptomes més habituals de la menopausa són:

Sufocacions

Les sufocacions comencen amb una sensació sobtada de calor a la part superior del pit i la cara. Després la sensació de calor es reparteix per tot el cos i té una durada de 2 a 4 minuts. Algunes dones suen durant la sufocació i després tenen calfreds i tremolors. D’altres tenen una sensació d’ansietat o palpitacions del cor. Les sufocacions poden succeir una o dues vegades al dia o tant sovint com una vegada cada hora, tant de dia com de nit. No està clar quin és l’origen i poden aparèixer abans que es retirin les menstruacions. La majoria de les dones que tenen sufocacions les continuaran tenint entre dos i quatre anys.

Sudoració nocturna

Quan les sufocacions agafen en el transcurs de la nit s’anomenen sudoracions nocturnes. Aquests episodis poden causar una suor profusa i provocar el desvetllament durant el son per sensació de fred o calor. Això pot passar una o més vegades durant la nit. Despertar-se amb sovint pot fer difícil d’aconseguir un son reparador. Com a resultat, moltes dones poden desenvolupar altres problemes, com fatiga, irritabilitat, dificultat per concentrar-se i canvis d’humor.

Trastorns del son

Durant la transició a la menopausa, algunes dones comencen a tenir problemes per adormir-se o mantenir-se adormides encara que les sudoracions nocturnes no siguin el problema. Això comportarà cansament i irritabilitat en el dia a dia.

Sequedat vaginal

A mesura que disminueixen els nivells d’estrògens de la sang abans i durant la menopausa, els teixits de la vagina i la uretra es tornen més fins i secs. Això pot produir sequedat o irritació vaginal amb picor o que fins i tot es pugui sentir dolor o sequedat en el moment de mantenir relacions sexuals.

Depressió

Durant la transició a la menopausa algunes dones poden desenvolupar nous problemes amb l’estat d’ànim, com tristesa, dificultat per concentrar-se, sensació de desinterès en activitats normals i dormir massa o bé tenir dificultats per dormir. Les dones amb antecedents de depressió poden sentir-se més inestables durant la transició a la menopausa.

fletxa amunt

 Tractaments

No totes les dones necessitaran un tractament pels símptomes de la menopausa, especialment si són lleus. De fet, hi ha moltes coses que la dona pot fer pel seu compte i que poden ajudar-la a alleujar els símptomes que pugui tenir.

SÍMPTOMA QUÈ PUC FER
Sufocacions Posi’s roba preferentment de fibres naturals i en capes, per poder-se-la treure si té calor.

Mantingui una temperatura ambiental baixa i eviti les begudes calentes com el te o el cafè.

Posi’s al coll una tovalloleta freda durant les sufocacions.

No fumi, perquè fumar empitjora les sufocacions.

Sequedat vaginal Faci servir lubricants abans de les relacions sexuals.

Servir fer una forma habitual humectant vaginal.

Les relacions sexuals o la masturbació ajuden a mantenir la salut vaginal.

Trastorns de la son Vagi a dormir i llevi’s a la mateixa hora cada dia, encara que no hagi dormit bé.

Dormir al migdia pot empitjorar el problema.

Eviti la cafeïna i altres estimulants a partir de la tarda.

No begui alcohol.

Depressió Tracti de mantenir-se activa.

L’exercici físic pot ajudar a prevenir la depressió.

Busqui suport social entre dones en el mateix moment vital o situació.

Per a les dones que tenen una simptomatologia molt molesta, hi ha diverses opcions de tractament. Tractaments que ha de prescriure el ginecòleg o ginecòloga i que necessiten una valoració per decidir el mètode més adient, les contraindicacions i per establir-ne un seguiment.

Teràpia hormonal

Les dones que tenen moltes sufocacions poden millorar amb la teràpia hormonal com a tractament de primera elecció, ja que té un balanç risc/benefici més favorable. Es pot combinar amb una dosi hormonal d’estrògens i progesterona (TH) o només d’estrògens (TE) en el cas de dones a les quals hagin extirpat la matriu. La TH està disponible principalment en forma de pastilles, pegats o gels.

Es pot fer servir la mínima dosi eficaç durant el temps necessari per aconseguir l’objectiu del tractament, generalment no superior a 5 anys, però sempre sota supervisió mèdica. És un tractament segur i eficaç per a les sufocacions, la sequedat vaginal i les sudoracions nocturnes.

Alternatives a la teràpia hormonal

De vegades quan no es pot prescriure o la dona no vol prendre un tractament hormonal, hi ha altres opcions alternatives per millorar els símptomes. La fitoteràpia ofereix alternatives com els fitoestrògens. Són substàncies d’origen vegetal que tenen una activitat estrogènica.

El seu efecte és menor al de la TH i per això són més apropiats per a dones amb símptomes d’una intensitat lleu o moderada.

Tractaments vaginals

Hi ha opcions de tractaments per a la sequedat vaginal i altres molèsties en les relacions sexuals. La teràpia hormonal amb estrògens tòpics per via vaginal és efectiva per tractar els símptomes de l’atròfia genitourinària.

 

fletxa amunt

 Cursos i xerrades

fletxa amunt


Material d’interès

Lectures recomanades

Associació espanyola per a l’estudi de la menopausa

Guia didàctica de la menopausa (ASSIR Granollers)

Guies de salut: la menopausa

fletxa amunt
Skype

Consulta dubtes per Skype

DUBTES