Violència de gènere


Molt sovint veiem en els medis de comunicació, casos de violència sexual. És un dels grans problemes de la nostra societat i té una alta incidència sobre els menors i les dones.

El fet de que sigui una situació antiga i arrelada, fa que sigui difícil de canviar el comportament i la reacció de les persones en front d’actes violents d’aquesta mena.

Hi ha, però, moltes associacions i recursos que miren d’ajudar tot el possible per informar i donar eines de defensa en cas de trobar-se en aquesta situació. Un exemple és la pàgina web de l’Institut Català de les Dones.

Podeu trobar ajuda, per exemple, a la Fundació Vicki Bernadet, que des de 1997 es dedica a l’atenció integral, prevenció i sensibilització dels abusos sexuals a menors.

També podeu trucar al telèfon 900 900 120 contra la violència masclista,

Dies especials:

  • El dia de la dona treballadora
  • El dia internacional contra la violència de gènere

 “La llibertat per a mi, és no tenir por”. (Nina Simone)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a3/Lisa_Simone_at_Stockholm_Jazz_Fest_2009.jpg/240px-Lisa_Simone_at_Stockholm_Jazz_Fest_2009.jpg

Nina Simone. Cantant de jazz

El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l’àmbit domèstic i la violació i l’assetjament sexual en l’àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Minerva, Patria i Maria Teresa Mirabal, tres activistes polítiques, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Adela (Dedé) Miraval és l’única germana que va sobreviure, i va morir el 2014 a Bèlgica als 88 anys.

Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l’ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Pots veure el manifest d’aquest any 2016, aquí.

23 de setembre: Dia internacional contra l’explotació sexual, el tràfic de persones i òrgans

DUBTES

Torna

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.