
La menstruació continua sent socialment un tema tabú, i així ho demostra un creixent conjunt d’evidències que documenten alguns dels reptes als quals s’enfronten les noies i persones que menstruen en els centres educatius i en el context social en general. Per exemple, moltes noies adolescents, no tenen una educació menstrual adequada, això contribueix, entre d’altres, a la normalització del dolor menstrual i a la reproducció dels tabús i mites entorn a la menstruació.
Altres de les dificultats experimentades són: la pobresa menstrual, la manca d’adequació dels banys públics per a la gestió de la menstruació amb productes reutilitzables, o bé, la pressió que alumnes i persones que menstruen viuen fruit de la vergonya.
D’altra banda, cal tenir en compte que l’impacte ambiental dels productes menstruals d’un sol ús no són menyspreables. A tall d’exemple, el 90% d’una compresa i el 6% d’un tampó és plàstic. La composició d’aquests productes fa que siguin pràcticament impossibles de reciclar. Cada any, només a Catalunya, es generen nou mil tones residus de productes menstruals, que equivalen a 750 milions de productes menstruals d’un sol ús.
Per tots aquests motius, l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius (ENDSiR) comprèn un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu garantir i protegir el compliment dels drets sexuals i reproductius per a totes les persones. Més concretament, l’Estratègia pretén, d’una banda, garantir i aprofundir en els drets ja existents i, d’altra banda, posar sobre la taula un conjunt de nous drets, com ara l’equitat menstrual.
El pla d’equitat menstrual és una intervenció educativa, que té com a finalitat garantir l’equitat menstrual a totes les dones i persones que menstruen. Per fer-ho, es desenvoluparà una actuació dirigida a població jove que està cursant tercer d’ESO als centres educatius d’arreu de Catalunya.
Aquesta línia estratègica en relació amb la població jove es planteja des d’una triple perspectiva:
- Facilitar un espai d’educació menstrual amb l’objectiu de canviar la manera com es percep la menstruació socialment.
- Contribuir a l’erradicació de la pobresa menstrual.
- Crear compromís i consciència sobre l’impacte mediambiental dels productes menstruals no reutilitzables.
Per tant, garantir l’accés als productes menstruals reutilitzables no només té un impacte positiu en la salut, en l’estalvi econòmic i en l’apoderament de les dones més joves per tal que coneguin millor el seu cos, sinó que el seu ús també crea consciència sobre l’impacte ambiental d’aquests productes.
Per finalitzar, cal destacar que aquesta és una iniciativa conjunta del Departament d’Educació, el Departament de Salut, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament d’Igualtat i Feminismes i el programa de coeducació, perspectiva de gènere i educació afectivosexual al currículum, Coeduca’t.
Font: Intervenció educativa en el marc del Pla d’equitat menstrual
Nuria Risques
Llevadora ASSIR Granollers