Parlem de violència obstètrica

Que és la violència obstètrica?
Violència obstètrica és aquella que exerceixen les organitzacions i/o els professionals sanitaris sobre el cos i els processos reproductius de les dones que dificulten a les dones la presa de decisions lliure i autònoma sobre el seu cos i sobre la seva salut sexual i reproductiva per una manca d’informació adequada. S’expressa en un tracte deshumanitzat i en un excés de la medicalització i patologització dels processos naturals de l’embaràs, part, puerperi i lactància.


Conseqüències de la violència obstètrica
La violència obstètrica afecta negativament la salut física i emocional de les dones, així com la seva qualitat de vida, la dels seus fills i la de les seves famílies.

La cascada d’intervencions innecessàries provoca iatrogènia donant lloc a més intervencionisme, més risc de complicacions i més dolor. Les seqüeles psicològiques van des de tristesa, angoixa, ràbia i un gran malestar emocional fins a la depressió postpart, quadres d’ansietat, fòbics o evitatius, i al trastorn d’estrès post-traumàtic.

Aquesta situació de malestar psicològic afecta la relació de la mare amb ella mateixa, el bebè, la parella i els professionals de la salut. Poden sorgir problemes d’autoconfiança en les pròpies capacitats, dificultats per a establir el vincle amb el seu bebè, dificultats amb l’establiment de la lactància i posteriors sentiments de culpabilitat, problemes de parella i manca de confiança en el sistema sanitari.


Com prevenir la violència obstètrica
Estar ben informada i assessorada és important. Quan finalitzi el primer trimestre d’embaràs pots començar a pensar quin tipus de part i lactància voldràs, i si tens qualsevol dubte, pregunta a la teva llevadora que t’anirà informant durant les visites del control de l’embaràs i t’ajudarà a resoldre els dubtes que puguis tenir.

Informa’t de les activitats educatives disponibles durant l’embaràs i apunta’t a les classes de preparació al naixement. La teva parella o la persona que desitgis podrà venir amb tu.

Prepara conjuntament amb la teva parella i la teva llevadora el pla de naixement. Si vols tenir el teu fill en un hospital, informa’t sobre les diferents opcions de part i mètodes d’alleugeriment del dolor de part dels centres hospitalaris. Demana a l’hospital on donaràs a llum visitar-ne les instal·lacions, i informa’t dels protocols en cas de ruptura de la borsa d’aigües sense contraccions, o en cas de gestació perllongada (més enllà de les 42 setmanes de gestació).

Quan facis el primer contacte amb els professionals de l’hospital comenta, revisa i consensua les possibilitats concretes que s’han expressat en el pla de naixement. Durant el part, estableix una comunicació assertiva amb els professionals que t’atenen, expressant les teves emocions de manera clara, franca i respectuosa. Demana informació de tot el procés de part i consensua amb el professionals les actuacions a seguir.


Què fer si penses que has patit violència obstètrica
Si sents que alguna cosa no ha anat bé durant el teu part, explica-ho a la teva llevadora durant les visites de control del puerperi, t’ajudarà a resoldre els dubtes que puguis tenir i a entendre el que t’ha passat.

És important expressar com et sents i demanar ajuda, en els equips d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) comptem amb professionals de la psicologia que et podem assistir.

Mercedes Guerrero
Llevadora ASSIR Sta. Coloma de G.

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, embaràs i part, ginecologia, postpart, professionals i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.