
1 de cada 2 dones (57,3%) ha patit violència al llarg de la seva vida per ser dona.
El 14,2% (2.905.489 dones) ha patit violència física i/o sexual d’alguna parella, actual o passada, en algun moment de la seva vida.
374.175 dones (1,8%) ha patit violència física i/o sexual d’alguna parella, actual o passada, en els últims 12 mesos.
Quan parlem de violència masclista, ens referim a un concepte de violència que va més enllà de la violència de gènere dins de l’àmbit de la parella o ex-parella, també parlem de violència sexual. La violència de gènere és la manifestació de la discriminació, de la situació de desigualtat i les relacions de poder dels homes sobre les dones, l’exerceixen els qui han estat els seus cònjuges o bé són o han estat lligats a elles per relacions similars d’afectivitat, fins i tot sense convivència. Les violències sexuals són qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit o que condicioni el lliure desenvolupament de la vida sexual en qualsevol àmbit públic o privat, tant en la parella o ex-parella com fora d’ella, incloent-hi l’àmbit digital.
Quan parlem de víctimes de violència de gènere, ens referim a les dones que la pateixen per part de la seva parella o ex-parella, però també a les persones menors d’edat que són familiars de les dones o persones properes. Es tracta d’una de les pitjors formes de violència contra les dones, anomenada violència vicària, en que s’utilitza els menors per infligir el major dany possible a la dona. És un tipus de violència de gènere directa. Així mateix, les violències sexuals constitueixen potser una de les violacions de drets humans més habituals i ocultes de totes les que es cometen en la societat espanyola, que afecten de manera específica i desproporcionada a les dones i les nenes, però també els nens.
La violència masclista no és un problema privat, no és una cosa que passa a determinades dones o que només passa a casa. Afecta una immensa majoria de dones al nostre país i té múltiples formes. És un problema estructural, una violació dels drets humans. La implicació del conjunt de la societat: que cada persona sigui un agent actiu de lluita contra la violència, ajudant a detectar-la i acompanyant les víctimes.
Recursos per a qualsevol persona
- NECESSITES INFORMACIÓ ESPECIALITZADA I ASSESSORAMENT?
- 016 (No deixa rastre a la factura)
- 600 000 016 (WhatsApp)
- 016-online@igualdad.gob.es
- www.igualdad.gob.es
- ETS EN UNA SITUACIÓ D’EMERGÈNCIA?
Recursos només per a victimes
- NECESSITES ASSESSORAMENT JURÍDIC?
- 016 (No deixa rastre a la factura)
- 600 000 016 (WhatsApp)
- 016-online@igualdad.gob.es
- www.igualdad.gob.es
Font: https://www.igualdad.gob.es/prioridades/punto-violeta/Documents/GuiaPuntoVioletaMovilCatalan.pdf
Núria Risques
Llevadora ASSIR Granollers