Dia Mundial del Nadó Prematur

Avui, 17 de novembre, celebrem el Dia Mundial de la Prematuritat i és un dia molt important ja que 1 de cada 10 nounats que neixen són prematurs i cada any neixen uns 15 milions de prematurs al món. La prematuritat i les seves complicacions són la primera causa de mort neonatal i la segona de mort en menors de cinc anys.

Però, què significa ser prematur? Un embaràs normal té una durada aproximada de 40 setmanes comptant des del primer dia de l’última regla (uns 9 mesos i mig), tot i així considerem que un bebé ja és madur i pot néixer des de la setmana 37 fins a la 42.

Si un bebé neix abans de la setmana 37 es considera un naixement prematur:

  • Prematur extrem: nascut abans de la setmana 28, entre l’1-2% de tots els nascuts vius.
  • Molt prematur: nascut entre la setmana 29 i 31+6 de la gestació.
  • Prematur moderat: nascut entre les 32 i 34+6 setmanes de la gestació.
  • Prematur tardà: nascut entre la setmana 35 i 36.6 de la gestació.

Els dos primers grups constitueixen aproximadament el 20% del total. Són els que tenen més afectacions greus a llarg i curt termini, més mortalitat i el que requereixen la major part de recursos econòmics, temps d’assistència i d’investigació en neonatologia.

Malgrat la millora en l’assistència, la prevalença de la prematuritat es manté estable ja que també han augmentat les tècniques de reproducció assistida (amb més gestacions múltiples), l’edat materna i més induccions del part abans de les 37 setmanes per complicacions maternes o fetals.

És de vital importància identificar els factors de risc i crear estratègies per prevenir-los: dones amb antecedent de part prematur abans de les 34 setmanes, cirurgies uterines (conitzacions, correccions de malformacions o miomes), complicacions de l’embaràs (bessons, augment de líquid amniòtic, amenaça de part prematur, ruptura de bossa amniòtica prematura…), dones de raça negra, dones amb baix pes (IMC <19) o obesitat (IMC >30), període intergenèsic curt (menys de 12 mesos entre un part i un nou embaràs), tabac i altres tòxics, nivell socioeconòmic baix i factors psicosocials com estrés o depressió.

Les complicacions de la prematuritat es relacionen amb la immaduresa del seu cos i també són diverses: mal control de la glucosa, anèmia, icterícia (pell amb coloració groguenca per mal funcionament del fetge), infeccions, insuficiència respiratòria o cardíaca, hemorràgies cerebrals, inflamació intestinal greu o fins i tot la mort. A llarg termini també s’han relacionat amb problemes del desenvolupament neurosensorial, del creixement o respiratoris.

És un objectiu comú que entre tots podem fer consciència a la societat sobre els problemes als quals s’enfronten els nadons prematurs i l’impacte emocional que això suposa per a les famílies.

La mare és la millor incubadora fins que es demostri el contrari!

Alicia Maldonado
Ginecòloga ASSIR Sabadell

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en dia mundial, nadons i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.