Estàs embarassada? Això t’interessa! La listeriosi.

Parlem de la listeriosi

Les dones embarassades i els fetus són més vulnerables que altres adults sans a patir una malaltia transmesa pels aliments o infeccions alimentàries.
Durant l’embaràs es produeixen canvis hormonals que disminueixen la funció del sistema immunitari de la mare i, consegüentment, augmenta la susceptibilitat als patògens transmesos pels aliments. Les conseqüències poden ser greus per a la mare, el fetus o ambdós, com ara avortament, naixement prematur o malformacions congènites.
En aquesta etapa de la vida és especialment important que segueixis una alimentació saludable per contribuir a un bon desenvolupament del fetus, i és per això que els consells de seguretat alimentària han d’anar acompanyats de recomanacions dietètiques que ajudin a mantenir un bon estat de salut.

Grups de risc

La listeriosi afecta de forma més greu a determinats grups de risc com són:
• Dones embarassades
• Nadons
• Persones amb les defenses debilitades:
o Malalts crònics
o Persones d’edat avançada
o Persones sotmeses a determinats tractaments mèdics

Què puc fer per prevenir la listeriosi?

La listèria és resistent al fred i pot créixer a baixes temperatures però la calor la destrueix.
• Els grups de risc han de conèixer els aliments amb perill i evitar el seu consum o consumir-los previ tractament tèrmic a més de 70°C.
No consumir llet crua (sense pasteuritzar), ni els formatges tous que es fan amb ella. Comproveu-ho a l’etiqueta o pregunteu al venedor.
Evitar embotits, productes carnis llescats, patés refrigerats, peix fumat, carns fredes, salsitxes o hotdogs. Es poden consumir, si primer es cuinen o escalfen a més de 70 °C (fins que surti vapor).
• Respectar les dates de caducitat dels aliments que es mantenen refrigerats.
• Les sobres s’han d’escalfar intensament abans de consumir-les. Escalfar a 70 °C o fins que surti vapor. No consumir mai aliments sobrants que no puguin ser reescalfats intensament just abans del consum, com per exemple amanides, amanides de pasta, de patata, d’hortalisses, amb salses, etc.
• Guardar les sobres a la nevera a menys de 4 °C al més aviat possible (màxim 2 hores després de la seva preparació), en recipients amb tapa, i consumir-les abans que passin 2 a 3 dies. També es poden congelar el dia de la preparació si s’han de guardar més dies.
Els vegetals que s’hagin de consumir crus s’han de rentar i/o pelar en condicions higièniques just abans del seu consum. Les verdures crues s’han de desinfectar en una solució hipoclorit en dosis indicades pel fabricant durant 5 minuts.
• Mantenir sempre la temperatura de la nevera per sota dels 4 °C.
• Mantenir la màxima higiene (estris, mans i superfícies netes) i complir les quatre normes fonamentals de seguretat alimentària (netejar, separar, coure i refredar).

Símptomes

La listeriosi pot causar una varietat de símptomes. En una gran part de la població, Listèria pot causar una afecció lleu amb febre i diarrea. En determinats grups de població especialment sensibles poden causar una malaltia greu.
En dones embarassades pot causar febre, fatiga i dolors musculars. La listèria es pot transmetre al fetus per la placenta, o al nadó pel canal del part, amb conseqüències greus, ja que pot causar avortament espontani, mort fetal, part prematur o infeccions potencialment mortals en el nounat.

Davant de qualsevol dubte relacionat no dubtis a consultar amb la teva llevadora.

Us deixem un vídeo amb un resum de les recomanacions alimentàries i mesures preventives bàsiques

I un quadre resum informatiu.

M. Cazorla

llevadora ASSIR Mollet

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, embaràs i part i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.