En cerca de Clamídies

Vaig participar en el que li diuen Activitat Intermèdia del Pint of Science a la Cafeteria La Pau del barri de la Verneda, de Barcelona. Ho vaig fer el dia 22 de maig a les 20.30 h.

Ens van explicar que es tractava d’un festival en què cada dia es realitzen dues xerrades de mitja hora cada una, i entremig d’aquestes hi ha un espai intermedi que habitualment es destina a activitats més animades que una xerrada (monòlegs científics, trencaclosques científic, mostra de material o instruments de laboratori, etc.). La idea principal és promoure la interacció amb el públic, sortint del format més tipus xerrada…

Hi havia com unes 50 persones, joves i no tan joves, veïns del barri,... L’acollida va ser bona. Les persones assistents se’ls hi veia interessades en els temes que s’explicaven i participaven en el torn de preguntes. Per mi l’experiència va ser molt enriquidora, perquè vaig haver d’adaptar el meu discurs, normalment més tècnic i científic, ja que aquesta vegada es dirigia a població general.

Sortim dels centres sanitaris en cerca de la Clamídia en els joves. Serà eficaç?

Va ser una intervenció d’uns 20 minuts que vaig estructurar així:

1- Explicar el motiu d’aquest estudi i què és la Clamídia.

2- Joc: a cada assistent se li va entregar un paper blanc i 8 gomets verds o vermells. Tenien un minut per presentar-se a altra gent i compartir algunes paraules,...o no,... i per cada presentació s’havia d’intercanviar el gomet. Després vam fer la reflexió revisant els papers i veient les persones no infectades (tot gomets verds) i les que si ho podien estar (algun gomet vermell).

3-Vaig explicar les dificultats per fer l’estudi amb els joves i com hem hagut de tornar a formular la metodologia de l’estudi.

La Chlamydia Trachomatis (CT) és la infecció de transmissió sexual més freqüent entre els joves de 16 a 24 anys però molts tenen la infecció i no ho saben perquè no dona símptomes en un 50% dels nois i en un 70% de les noies. El 25% de les infeccions curen espontàniament però com que no confereix immunitat, les re-infeccions poden ser freqüents i les complicacions notables, però el tractament és senzill i eficaç.

Assegurar que aquells nois i noies, que tenen una infecció i no ho saben, es puguin fer el test (es recull una mostra d’orina en homes i cultiu vaginal en dones) és una de les mesures primordials per poder oferir el tractament, aturar la transmissió i prevenir re-infeccions en el mateix infectat.

Amb l’estratègia del Respondent Driven Sampling (mostreig impulsat pels enquestats), vam intentar que els joves que venien a visitar-se als centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) es fessin el test i convidessin a tres amics que no havien de ser contactes sexuals si no volien, a fer-se la prova.

Però aquesta tècnica no va funcionar, ni tan sols donant un incentiu per amic reclutat; els joves no venien. Vam haver de canviar d’estratègia i “sortir al carrer”, als llocs on hi ha joves per oferir el test. L’aquí i l’ara funciona més. Els joves amb risc d’infecció volen conèixer el seu estat de salut respecte a la CT i així ho fan des dels espais on es troben: instituts, espais de joves…

Actualment tenim 325 joves que s’han testat. La prevalença (proporció d’individus que presenten una característica comuna) és més baixa de la que esperàvem. Servirà aquesta estratègia de mostreig de conveniència en els espais clau per detectar la CT en joves ocults al sistema sanitari i millorar el coneixement de la prevalença de CT?

Azahara Reyes (ASSIR Sabadell)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.