Dies d’inquietud per una imprudència

Noms ficticis d’una història basada en fets reals.

Avui la Llevadora del CAP li ha dit a la Maria que té una infecció de transmissió sexual, infecció per clamidia. Li ha explicat que en molts casos aquesta infecció no presenta uns símptomes molts clars per sospitar que es pateix. També li ha dit que s’ha de tractar, que ha d’informar la seva parella perquè es tracti també, i cal que es faci una anàlisi de sang per descartar altres infeccions (com la infecció per VIH, la Sífilis i l’Hepatitis).

Patir una ITS pot ser qüestió de mala sort, però cal fer tot el possible per evitar-ho.

Li varen fer el cultiu per descartar infeccions de transmissió sexual (ITS) durant la visita de control citològic. La llevadora ho va considerar oportú, quan la Maria li va explicar que tenia una parella nova i que de mètode, feia servir el DIU (mètode anticonceptiu  que ha estat utilitzant des del seu segon part).

La Maria té 38 anys i fa un any que s’ha separat. Un dels motius de la separació va ser el fet de descobrir que el seu marit estava embolicat amb una companya de feina. Tenen dos fills: la Mireia de 14 anys i en Biel que en té 12.

Fa quatre mesos que ha començat a sortir amb en Xavi, havien anat junts a l’Institut i es varen retrobar en una festa. Des d’aleshores es veuen els caps de setmana que la Maria no té els nens. En Xavi no té fills, ha viscut en molts països per motius laborals i des de fa un any ha tornat a la seva ciutat.

Davant d’aquest resultat inesperat, la Maria està molt angoixada, preocupada, i prenent consciència del fet d’haver tingut relacions sexuals de risc per no haver utilitzat el preservatiu. Per una banda amb en  Xavi, la seva nova parella,  i probablement també  amb el seu exmarit durant  l’època que l’enganyava.

La Maria està constantment analitzant i jutjant  la seva actitud de despreocupació quan en Xavi li va dir que a ell no li agradava utilitzar el preservatiu, però que estigués tranquil·la que no tenia cap malaltia, i ella ho va reforçar dient-li que portava el Diu, i que  no hi havia  risc d’embaràs.

En aquest moment, li ve al cap una de les últimes converses amb en Xavi, on li havia explicat que sovint feia servir les xarxes socials per trobar  parelles. Això li fa pensar que si no li agrada utilitzar el preservatiu,  haurà tingut relacions de risc amb més d’una  persona.

No pot evitar tenir  sentiments d’incredulitat i de vergonya. Li ressona el discurs que sempre li ha fet a la seva filla adolescent de “sempre cal fer servir el preservatiu”, que ella no s’ha aplicat.  S’acaba d’adonar de la seva insensatesa. Haver basat la seva decició de no fer servir el preservatiu amb la percepció subjectiva de l’estat de salut d’una altra persona.

A la Maria li esperen uns dies plens d’inquietud i incertesa, fins que tingui els resultats definitius de les proves,  i s’haurà  d’afrontar a la seva nova parella informant-la de la necessitat de tractar aquesta infecció i descartar-ne d’altres.

A Catalunya el grup d’edat amb més diagnòstics d’infeccions de transmissió sexual, és el de  30 a 39 anys.

Les infeccions de transmissió sexual estan augmentant. La seva transmissió es relaciona amb conductes de risc com són  les relacions sexuals sense l’ús de barreres com poden ser el preservatiu masculí o femení.

Les xarxes socials faciliten les relacions sexuals amb múltiples parelles.

El fet que a partir d’una certa edat no es tingui integrat el preservatiu com a mètode perquè ja se n’està utilitzant un altre, la falta de costum de negociar-lo i utilitzar-lo, i en alguns casos per la por al no rendiment en la nova relació, afavoreix l’increment de conductes de risc davant les infeccions en adults.

El consell de tenir relacions sexuals responsables i segures no tan sols ha d’anar adreçat a la població jove, sinó a qualsevol persona que tingui relacions sexuals.

Cal prendre consciència que si s’ha tingut una relació sexual sense utilitzar el preservatiu, o s’ha utilitzat de manera incorrecta, es té risc, i que només podem conèixer l’estat de salut fent un cultiu de les secrecions i una anàlisi específica de sang. Per aquest motiu, si es desconeix aquest estat de salut, sempre cal prendre mesures de protecció.

Si es creu que s’ha pogut tenir una relació de risc, es pot acudir a la llevadora del CAP o del ASSIR per tal de realitzar-se les proves pertinents, ja que en molts casos les infeccions de transmissió sexual no presenten simptomatologia clara.

Gaudir plenament de les relacions sexuals i sense patir-ne conseqüències negatives, hauria de ser la finalitat en qualsevol edat de la nostra vida. Això implica una actitud conscient i responsable vers la nostra salut i la dels altres.

Olga Dern Garriga

(Llevadora ASSIR SABADELL)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.