El part inesperat

Durant aquest últim quadrimestre de l’any, les llevadores de l’ASSIR Granollers, estan fent formació als Equips d’Atenció Primària de l’àrea de Granollers en l’atenció al Part Extrahospitalari.

El Part extrahospitalari és un part inesperat, que succeeix fora de l’hospital on s’havia previst la seva assistència. Es considera una emergència per les hipotètiques possibles complicacions que poden aparèixer en el seu transcurs i per no donar-se l’assistència a aquestes en les millors condicions possibles.
Tot i això no hem d’oblidar que el part és un succés fisiològic i natural on la norma és la mínima intervenció, i que només precisa un bon acompanyament per detectar possibles complicacions que requereixin una actuació adequada.

L’objectiu de la formació és que el personal sanitari dels centres d’atenció primària (metges, infermeres, auxiliars) pugui:

1. Valorar l’estat de la gestant i la conducta més adequada segons la fase del part en què es trobi.

 • Cal conèixer les setmanes de gestació per saber si estem davant d’un part prematur (abans de les 37 setmanes)
 • Si la mare ha trencat aigües o no, i en cas afirmatiu, si són clares o tenyides o si hi ha sagnat
 • Si té ganes d’empènyer o no
 • Si l’embaràs té algun factor de risc que pugui interferir en el moment del part i si és un primer part o la dona ja ha tingut fills anteriorment.
 • Auscultar la freqüència cardíaca del bebè intrauterí i valoració bàsica de la mare (tensió arterial, temperatura, etc.)

Amb totes aquestes dades i amb l’ajuda de L’escala de Malinas, els professionals valoren el temps estimat pel part i la possibilitat de fer un trasllat al centre hospitalari més proper.

2. Conèixer el material necessari per a l’assistència al part

 • Si no és possible el trasllat per trobar-se el treball de part en la fase final amb la mare amb ganes d’empènyer. Caldrà donar una bona assistència al part.
 • Oferir un espai còmode, íntim i tranquil a la gestant en procés de part
 • Buscar al professional més entrenat (llevadora si hi és present o metge/infermera) i evitar excés de persones
 • Preparar el material per l’acompanyament a la mare i l’acollida del nadó.

3. Valorar al nadó i ajudar-lo en l’estabilització inicial si ho precisa

 • Hora de naixement
 • Valoració de l’estat inicial del nadó (Test d’Apgar): plora, respira, té to muscular, color rosat, reflexos actius, freqüència cardíaca.
 • Eixugar i tapar al nadó que caldrà que estigui en contacte, pell amb pell, amb la seva mare per assegurar el manteniment de la temperatura i l’inici de la lactància si s’escau.
 • Retardar el fet de tallar el cordó o inclús no fer-ho i traslladar a mare-nadó amb la placenta al centre hospitalari un cop acabat el part.

4. Reconèixer les possibles complicacions i l’actuació més indicada.

Un part que succeeix de forma tan ràpida que no és possible fer un trasllat, generalment no presenta cap complicació en el seu transcurs.
Així i tot, un objectiu és que els professionals identifiquin les complicacions que poden requerir una actuació precisa urgent.
Hem parlat del prolapse de cordó, la distòcia d’espatlles, el part de natges i l’hemorràgia postpart. Amb indicacions senzilles per a una primera assistència fins a l’arribada del servei d’emergències i/o el trasllat.

La valoració de la formació per part dels professionals dels centres d’Atenció Primària ha estat molt positiva, ja que l’abordatge de l’assistència al part es fa des de la normalitat i la fisiologia d’aquest procés natural.

Susana Sancho
Llevadora ASSIR Granollers

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en embaràs i part, part, postpart i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.