Perfil dels embarassos i parts a Catalunya (2018)

A Catalunya, els indicadors de salut maternoinfantil estan força bé, si els comparem amb països del mateix nivell de desenvolupament sanitari i tecnològic. Així, la taxa de mortalitat materna s’ha mantingut pràcticament nul·la en els darrers anys, i la mortalitat perinatal i neonatal és de les més baixes dels paï­sos europeus comparables en el nostre entorn.Respecte als indicadors predictors de problemes de salut del nadó, com són el pes baix en néixer i la prematuritat, observem que a Catalunya l’any 2016 ens vam situar en el 7,6 i el 7%, respectivament. Un dels motius d’aquests valors elevats podria ser l’increment de l’edat de les gestants i les gestacions múltiples.

Es recomana tenir tots els fills (SEGO 2010) entre els 20 i els 35 anys de la dona, per tal de mantenir al màxim la salut del futur nadó. A Catalunya, l’any 2016 el percentatge de gestants amb edats superiors a 34 anys se situava en el 38,5%, segons les dades del Departament de Salut.

Paral·lelament a aquest increment, s’observa que el percentatge d’embarassos obtinguts per tècniques de reproducció assistida s’incrementa any rere any, i actualment és d’un 10% si prenem les dades publi­cades als informes sobre reproducció assistida del Departament de Salut. Els resultats de pes baix en néixer i prematuritat d’aquests nadons segons les últimes dades disponibles de l’any 2014 era d’un 29,4%.

El nombre de dones que tenen fills cada vegada més tard ha augmentat en els països europeus. Per aquest motiu, s’ha incrementat el nombre de dones que s’enfronten al problema de la infertilitat relaci­onada amb l’edat i no poden assolir el nombre desitjat de fills. Segons les últimes dades publicades per l’Eurostat, l’edat mitjana de les dones en el naixement del primer fill ha seguit augmentant des dels 29,1 anys del 2002 fins als 30,6 anys del 2016. Aquest ajornament de la maternitat és una de les raons prin­cipals que han consolidat l’augment mantingut de la utilització de reproducció assistida. Les darreres dades de la Societat Europea de Reproducció Humana i Embriologia (ESHRE) mostren que l’any 2010, al Regne Unit, Dinamarca, Alemanya i Itàlia, entre altres països, més del 20% de les dones que inicien un cicle de reproducció assistida tenen 40 anys o més, a Catalunya aquest percentatge és molt superior, d’un 50%.

Blausen.com staff (2014). “Medical gallery of Blausen Medical 2014”. WikiJournal of Medicine 1 (2). DOI:10.15347/wjm/2014.010. ISSN 2002-4436.

La dificultat en el moment del part (vaginal respecte a cesària) també es veu incrementada amb l’edat materna, i a Catalunya observem que el percentatge de cesàries se situa en un 27,4% l’any 2016. No obstant això, observem un clar increment de conductes saludables com la instauració de l’alletament matern en el moment de néixer, que s’incrementa any rere any i arribava fins al 87,5% el 2016, i la dis­minució d’embarassos en adolescents, de més d’un 25% en els darrers tres anys, passant d’un 22,8‰ el 2013 a 16,7‰ el 2016.

Nuria Risques

Llevadora ASSIR Granollers

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en alletament matern, consells, embaràs i part, part, postpart i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.