Grups de suport a la lactància materna. Entrevista a Merche García. ASSIR Granollers.

Els grups de suport a l’alletament funcionen des de fa anys als ASSIR (Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva) com un espai on les famílies poden trobar un acompanyament i assessorament professional, de mans d’una llevadora experta en lactància materna.

La Merche Garcia Cogolludo és la llevadora que condueix el grup que funciona a l’ASSIR de Granollers el divendres al matí, així com els grups de post part que realitza a Cardedeu que també constitueixen un espai de suport a la lactància.
Treballa a l’ASSIR de Granollers des de l’any 1983, és assessora de lactància i acumula anys d’expertesa/experiència en l’acompanyament a mares i famílies en període de lactància.

Ha participat com a docent en temes de lactància en la formació a les LLIR (llevadores internes residents) i en altres Cursos de formació en lactància, adreçats a llevadores i infermeres organitzats per l’ACLL (Associació Catalana de Llevadors), el COIB (Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona) i l’HGG (Hospital General de Granollers).

Recentment ha col·laborat com autora en el llibre electrònic “Enfermería de la mujer“, en el capítol: “Alimentación del recién nacidoLactancia Materna” EdDAE Grupo Paradigma.

Merche, per què creus que les famílies necessiten suport en la lactància?
La lactància és una experiència que està influenciada per aspectes biològics, fisiològics, culturals, emocionals, etc. i això fa que puguin aparèixer diferents dificultats mentre la mare alleta. Precisament per poder ajudar a solucionar aquestes dificultats i que la vivència de la seva lactància sigui la més satisfactòria possible, les mares necessiten aquest suport.

Cal tenir present que la dificultat és mal tolerada i de vegades alletar no és tan planer com moltes mares podrien pensar.

Les dificultats es poden superar, de vegades les mares pensen que una determinada situació és definitiva, no pot millorar, solucionar-se o canviar, quan troben en les llevadores el suport i el suport que necessiten, no solament poden superar les seves dificultats, sinó que també augmenta la confiança en elles mateixes i en les seves capacitats per afrontar, tolerar o superar, una determinada situació. La seva eficàcia millora i la vivència pot arribar a ser satisfactòria.

 

Com funciona el grup? Com s’estructuren les sessions?
El grup de suport a la lactància és conduït per una llevadora i una LLIR. La sessió té una durada de 90 minuts un dia a la setmana, al torn de matí. Vénen mares tant de Granollers com d’altres municipis propers. És un grup obert. Les mares amb els nadons i les seves parelles, acudeixen de forma espontània, per indicació de la seva llevadora quan detecta alguna dificultat o a través d’altres mares que ja participen en el grup.

Sempre iniciem les sessions en cercle, fem una roda de presentació de les mares / parelles i dels nadons que s’incorporen per primera vegada, ens expliquen el motiu pel qual venen, qui les envia, i després la resta del grup es presenta breument.

Al llarg de la sessió recollim informació rellevant de cada cas que registrarem posteriorment a la Història Clínica per fer un seguiment i tancar el cas quan la mare deixa de venir.

Quins motius porten les mares a venir al grup?
Els motius per acudir al grup són variats:

Per part de la mare: Dificultats en la tècnica de lactància, dolor en la presa, posicions incorrectes, mastitis de repetició, mugrons plans, ús de mugroneres i desig de deixar d’utilitzar-les, dificultats d’adaptació al procés, sentiments d’inseguretat, falta de confiança, sensació de manca de producció de llet, aprenentatge en l’ús del Sistema de nutrició suplementària, mares que han presentat problemes en el puerperi, inexperiència, aïllament, falta de xarxa social, falta de suport familiar, etc.

Per part del nadó: Nadons de baix pes, poc guany ponderal, agafament inadequat, presència de frenet lingual.

Les dones venen encara que no tinguin cap problema amb la seva lactància?
Sí, aquest també és un dels motius per acudir al grup, potser no tenen cap problema però necessiten compartir, trobar-se i parlar amb altres mares en la mateixa situació. O continuen venint quan ja no tenen problemes i això és molt positiu per les mares que estan en plena dificultat per confiar en què les coses poden canviar i eles són un exemple real de què les situacions poden canviar i millorar.

Venen cada cop més homes/parelles als grups?
Depèn de la disponibilitat de les parelles, però sí que en venen, participen i sempre són benvingudes.

Creus que la figura del pare/parella és important en la lactància materna?
El pare, la parella, és el principal suport que té la mare. Primer perquè ell ha de facilitar que la mare pugui sentir-se tranquil·la i disponible per la criatura durant l’alletament.

Compartir temps de cura i atenció cap a la mare i el nadó és un aprenentatge que les parelles van assumint cada vegada amb més normalitat. Durant l’inici de la lactància la parella ha de prioritzar el benestar de qui més ho necessita que són la mare i el nadó. Al llarg de la lactància, entre tost dos han d’organitzar-se i ocupar-se per aconseguir un equilibri en la distribució del temps, de l’oci, de les tasques sobretot quan la mare s’incorpori a la seva feina i vulgui continuar alletant.

 

Què ofereix el grup a les famílies?
Un espai en què la confidencialitat i el respecte estan garantits, i això és una norma del Grup que es fa explícita a les noves mares que s’incorporen cada setmana.
Un ambient de tranquil·litat, relaxat i acollidor en el que les mares observen i aprenen de les altres mares, com és això d’alletar, com ho fan altres mares.

Un espai de comunicació amb altres mares on poden relativitzar les seves preocupacions.

El grup ofereix a les mares practicar la lactància en companyia d’altres mares i acompanyades per la llevadora que l’ajudarà a resoldre les seves dificultats, ja sigui de manera pràctica (millorant les posicions, corregint-les) o teòrica (oferint informació verbal o utilitzant diferents mitjans audiovisuals) en funció de les necessitats que plantegin les mares i/o les parelles a cada sessió.

Quin és el teu objectiu per les famílies que acudeixen als grups?
Que el grup els hi sigui útil, que respongui a les seves necessitats d’aprenentatge, d’informació, de millora d’habilitats de suport emocional…

Crear cohesió de grup, elles són importants, i la seva participació i assistència son clau per elles i per la resta de les mares. Que es relacionin també fora del grup, crear xarxa social a partir del grup. Les mares són molt empàtiques i solidàries davant de situacions que elles ja han viscut i poden compartir entre elles.

Mantenir el compromís personal amb el grup, donar-li continuïtat.
Cuidar els aspectes comunicatius i relacionals, per afavorir processos de canvi. La comunicació ha de ser molt circular, que entre elles comparteixin solucions i experiències, i que la relació professional que establim afavoreixi vincular-se al grup i desenvolupar tot el potencial educatiu que té un grup.

Creus que el grup és un suport també pels professionals?
Jo crec que el grup és complementari al treball individual que fem les llevadores al llarg del puerperi.

Crec que la referència sempre ha de ser la llevadora que ha portat l’embaràs i el puerperi de la dona. El treball en grup com ja hem comentat té unes característiques molt específiques , que s’han d’aprofitar. Que tots els professionals coneguin l’existència del grup i informin d’ella a les mares, és fonamental per l’èxit d’aquesta activitat. També serveix com a recurs professional tant per les llevadores com pels equips de Pediatria.

Quina és l’experiència més satisfactòria que has tingut en l’àmbit professional dintre d’aquests grups?
A Cardedeu fa més de 20 anys que faig grups de post part, em dóna molta satisfacció veure que les mares saben que després del part trobaran aquest espai d’atenció per compartir, per aprendre, per relacionar-se amb el seu nadó i amb altres mares. Han passat moltes mares al llarg d’aquests anys pels grups, les avaluacions que fan d’aquesta activitat sempre són molt positives, expressen el seu agraïment pel treball que fem les llevadores, treball de suport, de compartir coneixements, consideren que és una activitat d’Educació Sanitària molt útil durant la criança. Parlen del que han après d’elles i de les altres mares en el grup, se senten molt satisfetes per haver aconseguit alletar a pesar de les dificultats…

Crec que és això el que més satisfacció em dóna, que hagi pogut contribuir al fet que les mares aconsegueixin alletar i tinguin una experiència gratificant. I si no pot ser, almenys que hagin trobat el suport que necessitaven.

Ens ha agradat compartir la saviesa i expertesa de la Merche en temes de lactància i sobretot la seva visió comunitària en vers l’atenció que fan les llevadores a les noves famílies.

Susana Sancho

Llevadora ASSIR Granollers

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en alletament matern, consells, postpart i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.