Entrevista amb la referent del servei “embaràs adolescent”

ENTREVISTA A ÀNGELS OLLÉ LLEVADORA DE L’ASSIR SABADELL REFERENT DE LES EMBARASSADES ADOLESCENTS DE SABADELL i CERDANYOLA

result.jpg prova d'embaràs
«Pregnancy test result» per Klaus Hoffmeier. Disponible sota la llicència
Domini públic via Wikimedia Commons.

Els embarassos de noies adolescents continuen sent una realitat present en la nostra societat. Durant l’any 2014 a l’ASSIR de Sabadell-Cerdanyola es varen controlar 40 noies embarassades menors de 18 anys.
L’Àngels Ollé Rivera, llevadora de l’ASSIR de Sabadell, des de fa 4 anys és la responsable del treball grupal durant l’embaràs i el postpart de les gestants adolescents de Sabadell i Cerdanyola. Aquesta activitat va sorgir després d’unes jornades que es varen fer el 2013 sobre l’embaràs en adolescents. En aquestes jornades es prengué consciència d’un augment d’embarassos en aquest grup d’edat i de la necessitat de treballar en grups específics.

L’activitat consisteix en trobades setmanals al CAP Sant Fèlix d’embarassades adolescents, de 13 a 20 anys, en un espai propi conduït per l’Àngels on es treballen tots els temes relacionats amb l’embaràs i la criança per reforçar la confiança, l’autoestima, la implicació i la responsabilitat. Sempre es garanteix al màxim la intimitat i la confidencialitat.
Al principi es va començar amb grups tancats, però des de
l’abril són grups oberts amb la intenció que les joves informades per les seves llevadores hi comencin a anar, ja des del principi de l’embaràs, per poder rebre aquest acompanyament durant tot el procés i també quan ja han tingut el seu fill.

fotografies àngels– Què s’ofereix en aquest espai?
El primer que s’ofereix és acompanyar aquest embaràs de manera positiva i amb il·lusió. Un cop han decidit de tirar-lo endavant, posem en valor la seva decisió i la seva valentia. Un aspecte molt important és el pacte de confidencialitat de tot el grup, ja que a vegades es comparteixen experiències molt íntimes i personals. S’intenta treballar amb un grup d’iguals perquè se sentin més còmodes. Es treballa la responsabilitat i l’autoestima. Les orientem sobre els recursos i els professionals de referència i potenciem i posem en valor les seves pròpies capacitats.
-Solen venir acompanyades de la seva parella? Quin grau d’implicació tenen els acompanyants?
En el prepart, les parelles no solen venir. En un cas va venir la parella durant el postpart i va explicar la seva vivència i com s’havia sentit. És important preguntar a la noia si vol venir acompanyada. I també a la resta del grup pel tema de la confidencialitat i pel fet que, si estan soles, poden sentir-se més còmodes. Malgrat que vinguin soles al grup, és important conèixer aquelles persones que els donaran suport.
– Quina percepció tenen aquestes noies de l’acceptació dels seus embarassos per part de l’entorn?
D’entrada, per part de les famílies hi ha un rebuig. L’acceptació sol ser tot un procés. L’entorn ho sol veure com un error i una equivocació. Un cop elles comuniquen que segueixen amb l’embaràs, hi ha una bona resposta de les famílies.
-Es facilita que aquestes noies continuïn l’activitat acadèmica durant l’embaràs i quan han sigut mares?
Des del Departament d’Educació s’ofereix a aquestes noies, si ho volen, un professor particular que pot anar al seu domicili. Com a exemple, una noia que anava a l’escola de formació li han dit que pot portar el seu nadó durant les 3 hores que assisteix a l’activitat formativa.
-De qui creus que reben suport les adolescents embarassades?
Tot i que de seguida s’intenta contactar amb els serveis socials, les famílies són les que els donen suport. Hem d’intentar potenciar la família com a pilar principal. Nosaltres no hi som les 24 hores. Cal treballar amb les famílies perquè aquest suport sigui ferm.
-Quines dificultats o problemes en el procés de maternitat consideres més freqüents en aquest grup d’edat?
La vulnerabilitat, la baixa autoestima que en alguns casos els fa pensar que tenint un fill se sentiran més estimades per la parella i per aquest fill, la immaduresa que els fa viure el fet de tenir un fill amb un punt fantasiós i irreal, i el risc d’exclusió social.
-Consideres que les embarassades haurien d’anar també als grups de pre i postpart dels seus ambulatoris per interaccionar amb les futures mares dels seus barris?
Per la meva experiència, en els grups de prepart dels ambulatoris s’hi poden sentir desubicades i cohibides, la majoria de futures mares passen dels 30 anys, a més no s’hi sol anar fins al tercer trimestre. Els grups d’adolescents els acompanyem des del principi, són més específics i s’hi fa un treball més adaptat a l’edat i a la situació. En canvi, l’experiència d’aquestes noies en el grup postpart del barri és molt positiva. Les altres mares les solen acollir molt bé i són molt solidàries amb elles, ja que la majoria de noies tenen dificultats econòmiques. Són ajudades a integrar-se a tota la xarxa de mares del barri. Els és molt més fàcil en el postpart per tot el treball d’autoestima i seguretat que s’ha fet des del principi en el grup específic de joves. De totes maneres, sempre hi estic en contacte.
-Què creus que les fa decidir ser mares?
Per a la majoria de noies l’embaràs és una situació no buscada, tot i així la majoria que decideixen tirar-lo endavant ho fan perquè no volen avortar per motius ideològics o de religió. En algunes cultures concretes tenir un fill en aquestes edats està molt més normalitzat.
En alguns casos es continua l’embaràs perquè s’ha diagnosticat molt tard, més enllà de les setmanes legals en què es pot interrompre la gestació.
– Quina sol ser la situació d’aquestes embarassades adolescents, en l’àmbit familiar, educatiu, social i econòmic?
Habitualment les que vénen solen ser noies que ja havien deixat els estudis convencionals. Algunes tenen més suport familiar que d’altres. La mateixa situació d’aquest embaràs pot ser que les exclogui socialment perquè en alguns aspectes juguen amb desavantatge a l’hora de poder entrar en el món laboral o per formar-se.
– Un cop ha nascut el fill tenen suport institucional?
Des dels serveis socials hi ha una educadora que controla els menors de 20 anys i en el cas de mares joves controlarà l’atenció a aquest nadó. La majoria d’aquestes mares joves no treballen i tenen problemes econòmics. Des dels serveis socials, també hi ha el “programa maternal de Càritas“, que vetlla per la cura d’aquests nadons en cas de necessitat.
Hi ha una web d’informació i atenció en línia sobre embaràs i maternitat per a adolescents. És un programa d’acompanyament a la maternitat que pertany a l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), una ONG de més de 30 anys d’història
-Com creus que es podria millorar l’atenció aquestes adolescents?
Jo penso que s’hauria de fer més difusió d’aquest servei. Que el coneguessin les escoles, les ONG, els serveis socials i també d’altres àmbits sanitaris, per tal de poder acompanyar aquestes noies des del principi. Sobretot cal acceptar i respectar que una noia adolescent vulgui viure amb il·lusió el seu embaràs. Que un cop s’ha decidit ja no l’hagi de viure com un fracàs. La connotació de fracàs sempre hi és. Cal acompanyar i no jutjar.

Felicitats Àngels per la bona feina i gràcies.

Olga Dern (Llevadora ASSIR Sabadell)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en ginecologia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.