Mami, què és la regla?

Ma preciosa nena

Quan vas néixer eres tan petita,
Et vaig agafar banyada de líquid amniòtic (el líquid que et protegeix quan estàs dins la mare) i et vaig posar sobre el meu pit, on les meves llàgrimes d’alegria es van fondre amb el teu mar salat de vida.
Càlida com una carícia de sol, el teu pes sobre meu va ser la més tendra de les abraçades.
Unides, encara literalment, pel cordó umbilical, et vaig sentir com una baula més de la cadena de dones donants de vida de què en formem part. Les dones que van venir abans que jo, m’han transmès la confiança en la nostra naturalesa femenina (que vol dir relacionat amb la dona) que és sàvia i coneix el camí.


Som dones, amor meu. Això significa que la natura ens ha regalat la possibilitat de ser mares, d’albergar una nova vida al nostre ventre durant nou mesos, parir, alletar i criar. Existeixen altres infinites formes igualment valuoses de donar vida a part de tenir fills, com per exemple: somriure, sembrar pau i alegria, crear bellesa a través de l’art, inventar, lluitar per un somni, per un món millor…
La nostra naturalesa femenina fa que tinguem un cos diferent dels homes, tu ja ho saps. El nostre aparell reproductor està dissenyat per poder tenir un bebè. Tenim vulva, vagina, úter, trompes, ovaris, … T’ho ensenyo en un dibuix.

Ara, encara ets una nena, però aviat veuràs com, no sols el teu cos, sinó també la teva ment i el teu esperit aniran canviant fins a convertir-te en una dona. Diem que una nena es converteix en dona quan té la primera regla, quan s’inicia la seva capacitat reproductiva, però ser dona és molt més que això.

A la regla també li diem període o menstruació i indica que els ovaris ja poden produir òvuls, per tant ja es tindria la possibilitat de tenir un fill. En general, cada mes produïm un òvul. Si el nostre òvul no és fecundat, o sigui, no es troba amb un espermatozou (que és la cèl·lula reproductora dels homes), tindrem la regla. Cada mes el nostre cos ens ofereix l’oportunitat de quedar-nos embarassades. I cada mes es repetirà aquest cicle durant tota la nostra vida reproductiva, que acostuma a durar fins als 50 anys més o menys.
Per entendre aquest procés hem de mirar a la natura. Ella sempre té la resposta.
Observa la natura. Mira com canvia al pas de les estacions. Segueix un cicle com les dones.

Igual que la natura, el nostre cos canvia. Amb la diferència que el cicle de les quatre estacions succeeix en un any i el nostre cicle succeeix en quatre setmanes. Imaginem un arbre fruiter, per exemple un pomer de pomes vermelles grans i brillants.
A la primavera la natura desperta i cobreix amb un mantell de flors i herba els camps. Apareixen les fulles als arbres i, al nostre pomer, també les flors. Així també al nostre úter li creix al seu interior una capeta, com si fos herba toveta per acollir, alimentar i cuidar la vida que espera. El nostre úter cada mes es prepara per albergar un bebè, cada mes hi ha una nova primavera, una nova oportunitat.


Després arriba l’estiu. És el moment en què les plantes i els arbres donen fruit. El pomer s’omple de pomes que van madurant fins a ser vermelles i brillants. Al nostre cos els ovaris maduren un òvul. Un òvul que viu un dia a l’espera de ser fecundat. Si és fecundat per un espermatozou, viatjarà fins al llitet que va crear l’úter a la primavera, creixerà i es formarà un bebè. Si l’òvul no és fecundat, arribarà la tardor.
A la tardor les fulles s’assequen i cauen. La natura es desprèn del mantell que la va cobrir perquè només així en podrà crear un de nou la primavera vinent. Així també el nostre úter es desprèn de la seva capeta interna que es diu endometri i això va acompanyat d’un petit sagnat. És la regla o menstruació. És la nostra petita tardor, que dura entre 3 i 7 dies, segons cada dona.
Després de la tardor, arriba l’hivern, el repòs. El pomer i l’úter queden nus, llestos per a tornar a començar.

Així és el nostre cicle menstrual.
Igual que el pomer és molt diferent segons les estacions, nosaltres ens podem sentir diferents segons la fase del cicle en la que estiguem. Podem notar canvis físics per exemple a la panxa, als pits o als genitals, i també canvis a altres nivells com a l’estat d’ànim, la gana…

El cicle menstrual és molt sensible a com tu et trobes, és a dir, si estàs malalta, si et sents més nerviosa… això pot provocar que es produeixin alteracions en la quantitat o duració de la regla o en els símptomes del cicle.

La nostra natura cíclica està connectada als ritmes de l’univers. És així. Hem de confiar en el nostre cos, que com la resta de la natura ja sap com ha de fer, perquè està dissenyat per realitzar tots aquests processos. Oi que no podem fer res perquè arribi la primavera o perquè faci fred? Igualment la nostra natura femenina va fent i nosaltres ens hem de deixar portar, ballar adaptant-nos al seu ritme i gaudir de com som.
Recorda l’arbre, és tan diferent segons l’estació en què el miris… Tan diferent, però mai deixa de ser un pomer. Sempre preciós.
Igual tu, ma petita nena, et podràs sentir tan diferent, però mai deixaràs de ser tu mateixa. Sempre preciosa.

Nuria Risques

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.