Llicenciatura en canastreta per al part (panera o canastilla)

Al nostre apartat sobre l’embaràs i el part, hi podeu trobar un enllaç a una proposta de canastreta, també coneguda com a panera (canastilla en castellà), per al dia de l’esdeveniment.

La preparació de la panera, és a dir, tot el que es necessita a l’hospital quan s’hi va per donar a llum sovint provoca atabalament. Sobretot quan es tracta del primer fill.  Tothom hi diu la seva, les mares, les sogres, les amigues que han parit,  les botigues,… Tantes opinions, de vegades , poden crear confusió, i  fan que una tasca que pot ser senzilla i bonica, es visqui com complicada i  desesperant. Cada centre hospitalari, sol tenir una llista orientativa, però no sempre és prou clara.

El més important, és la tranquil·litat i el sentit comú. El que realment es necessita ja es té: il·lusió i ganes de veure la cara del nostre fill o la nostra filla, i uns braços amorosos que solen ser el millor abric.

Per a la mare:

Se solen demanar 3 o 4 camises de dormir o pijames o roba còmoda. Cal portar  allò amb què us sentiu bé.

La roba per dormir, sovint per la suor durant l’alletament, la mateixa llet i les pèrdues és fàcil que es taqui, per això calen mudes de recanvi. També demanem una bata, sabatilles o sabates confortables.

Les calces poden ser de malla d’un sol ús o de cotó d’una talla adequada perquè subjectin bé  les compreses que es necessiten en el postpart.

En referència als sostenidors, a vegades és difícil saber la talla exacte  i el model  que necessitarem  després de la pujada de la llet. Durant l’estada a l’hospital, podem utilitzar els que hem fet servir durant l’embaràs, i després amb tranquil·litat comprar-nos els que més ens convinguin.

Els discos protectors pel pit poden ser d’un sol ús o de roba reutilitzables. També podem dur cassoletes recol·lectores o protectores del mugró.

Ens demanem també un necesser per la higiene personal amb xampú i gel de bany, higiene dental, compreses per a les pèrdues (millor de cotó). En molts hospitals ja les donen. L’assecador dels cabells ens pot ser de molta utilitat per eixugar les zones dels punts o els pits si hi tenim clivelles. En alguns hospitals ens demanen les tovalloles de dutxa i mans.

Per al nadó:

Pel moment del part se sol demanar una primera muda ja prevista i preparada amb un bolquer, una samarreta de cotó prim amb calceta de cotó o bodi.

La camisa de batista que aniria a sota, és opcional (s’adapta a la temperatura del cos i és hipoal·lèrgica). També es demana una muda exterior o pijama, que pot ser de dues peces o sencer. Uns mitjons i un casquet (gorro). Ens diuen també de dur  un embolcall o manta petita, que pot ser de rus o punt, per tapar la criatura.

Per a l’estada a l’hospital:

2 o 3 mudes més (bolquer, amb camisetes i calcetes de cotó o bodi, i muda exterior de cotó o perlé). Un altre casquet per a la tornada a casa. Mitjons o peücs i un embolcall de recanvi de rus o punt.

Per a la higiene del nadó, s’aconsella una pinta i/o raspall, un petit pot de sabó neutre, crema o oli hidratant pel cos, tovalloletes humides, o de fil, i un paquet de bolquers  (talla 3-6 kg). Hi ha hospitals que demanen gasses no estèrils. La colònia no s’aconsella els primers dies perquè pot interferir en el vincle entre la mare i el nadó. Com a molt se’n posa una mica a la roba.

En referència a l’esponja que de vegades es demana per a la higiene del nadó, és important que NO sigui una que es mantingui humida. Per això, potser és millor fer servir esponges d’un sol ús o les tovalloletes amb aigua.

S’aconsella que la roba del nadó s’hagi rentat amb sabó neutre malgrat ser nova, i és de molta utilitat posar cada muda en una bossa diferent per a una millor organització.

Cada hospital té una política diferent per al tema de les arracades. A la majoria cal pagar perquè les posin. (És important que siguin de rosca plana)

Altres aspectes importants:

És important treure’s arracades, piercings i altres complements metàl·lics, i no portar objectes de valor. Les ungles millor sense pintar.

Pots portar música per escoltar durant el part, amb un pen o CD.

Cada vegada hi ha més centres hospitalaris que et deixen portar sucs o begudes isotòniques i una barreta energètica per a l’acompanyant, per si no pot sortir a menjar.

També es pot portar tot allò que pugui millorar el confort durant el treball de part: bossa de llavors, olis essencials per aromateràpia o massatge, …

És molt important no deixar-se els documents personals d’identificació (DNI o passaport, targeta sanitària, …), tota la documentació del seguiment de l’embaràs i si es vol, el Pla de naixement.

En algun centre hospitalari es necessita una moneda d’euro per a la taquilla, on l’acompanyant deixarà la seva roba quan es canviï per entrar a sala de parts.

Si malgrat aquests consells, segueixen els dubtes, la vostra llevadora us pot ajudar.

 

Olga Dern

Llevadora ASSIR Sabadell

 

 

 

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.