La primera casa de part natural de Catalunya

L’Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell, al Baix Llobregat, acollirà la casa de parts, un servei pioner a Catalunya dedicat als parts naturals. El nou espai, que no tindrà res a veure amb una sala de parts convencional, reproduirà les condicions de confort i calidesa d’una llar perquè les mares que ho desitgin, puguin parir de manera natural, assistides per una llevadora.

La Generalitat projecta començar a obrir cases de naixements en hospitals públics per fer un gir cap a un model d’atenció al part més respectuós i natural De moment, quatre centres propers a Barcelona han demanat acollir-ne una, i actualment se n’estan redactant els projectes de construcció. El coordinador del programa d’atenció al part de la   conselleria de Salut, Ramon Escuriet, subratlla que cada cop més països aposten per aquest tipus d’infraestructures i Catalunya vol seguir aquesta via.

El conseller de Salut, Antoni Comín ha anunciat que en els mesos vinents s’hi construirà una unitat pionera que funcionarà com una casa de parts, fora del bloc obstètric. D’aquesta manera, l’hospital serà el primer centre sanitari públic que comptarà amb un espai d’aquestes característiques; i s’alinearà amb una de les prioritats del Pla de Salut 2016-2020 per tal de donar atenció a totes aquelles mares que vulguin viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família. “Les dones podran tenir un part com si estiguessin a casa i amb totes les necessitats assistencials garantides“, ha remarcat el conseller.

La nova unitat de Martorell serà un espai que tindrà la calidesa d’una llar. Les dones podran parir i marxar a casa sense haver de passar per l’àrea d’hospitalització. Les obres començaran immediatament i es preveu que entri en funcionament l’últim trimestre de l’any. S’espera que la nova unitat atengui unes 100 dones a l’any. Serà un espai gestionat per les llevadores que donaran cobertura durant les 24 hores, i tindrà una superfície de 50 m² i dues habitacions preparades per atendre a les dones durant tot el procés de part: una de 30 m² amb banyera, i una altra de 20 m². Ambdues tindran banys individuals i estaran dotades amb material específic per l’atenció al part sense intervencions

Un model que s’estendrà a la resta d’hospitals públics progressivament

L’objectiu del Departament és actualitzar el model d’atenció a la maternitat i orientar-lo a donar resposta a les dones que, cada cop més, demanen participar en el seu part i poder tenir diferents opcions, com l’atenció en una casa de parts. El model, que inclou cases de part gestionades per llevadores, ha mostrat ser una opció segura i de qualitat als sistemes de salut on s’han implantat. En aquest sentit està previst estendre unitats com la casa de parts de Martorell a altres hospitals públics de Catalunya i actualment ja hi ha sis centres més que hi estan treballant.

Aquests hospitals són tres de l’Hospital Germans Trias i Pujol; l’Hospital Vall d’Hebron; l’Hospital Joan XXIII de Tarragona; l’Hospital de l’Hospitalet; l’Hospital de Sant Pau i l’Hospital d’Igualada.

Des del passat mes de març des de la conselleria s’ha creat un grup de treball format per llevadores i altres professionals per unificar criteris sobre quina estructura, característiques i funcionament han de tenir aquestes unitats. L’objectiu és que totes les dones tinguin l’opció per poder escollir el tipus d’atenció que volen pel naixement dels seus fills i que d’aquí al 2020, a Catalunya, hi hagi prou unitats d’aquestes característiques per garantir aquesta oportunitat d’escollir una atenció al part sense intervencions.

S’estima que un 12% de les dones opten per tenir un part natural
Segons les darreres dades del 2015, a Catalunya es van produir un total de 65.638 parts. D’aquests el 71% van ser vaginals i un 29% van ser per cesària. En els últims anys també s’ha observat que entre els parts d’un sol fill s’ha reduït la realització l’episiotomia fins a arribar a un 22.9% dels casos. També s’ha reduït la utilització de fòrceps i ventoses (12,5%) i hi ha hagut una estabilització en la realització de cesàries (29%).

A diferents països d’Europa cada vegada han anat sorgint noves formes d’organització de les unitats per l’atenció al part i noves formes d’atenció a les dones que desitgen una atenció al part amb la mínima intervenció. A Catalunya, i segons les dades preliminars d’un estudi que s’està duent a terme amb el suport del Departament de Salut (MidconBirth), aproximadament un 12% de les dones estan optant per tenir un part sense utilització d’analgèsia peridural i es podrien beneficiar d’aquest tipus d’instal·lacions.

Maica Cazorla (ASSIR Mollet del Vallès)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en actualitat, embaràs i part, part i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.