Mans amb veu. Guia de cançons per al massatge infantil.

La vida comença al ventre de la nostra mare. Nou mesos de bagatge que ens marquen i guien les passes d’allò que necessitarem durant els nou mesos de gestació extrauterina posteriors al naixement.

El pas de la vida intrauterina a la extrauterina és el pas d’un espai limitat en moviment, ingravidesa, so constant, sacietat i calor, a un univers infinit d’immobilitat inicial, gravetat, silenci, gana i fred. És essencial ajudar els nadons a transitar per aquest camí d’adaptació al món.

Els primers sentits que el fetus desenvolupa són l’audició i el tacte.  Ens formem en un ambient sonor on la veu de la nostra mare ens envolta; la sentim per la oïda i el tacte, en forma de vibracions. Tota aquesta experiència queda registrada en el cervell, associada a les sensacions de seguretat i tranquil·litat, que el nadó, un cop neix, rememora a través del cant i del massatge.

El cant i el massatge són arts antigues. Senzillament, avui dia, la ciència ens confirma que són eines fonamentals per al desenvolupament neurològic del nadó abans i després de néixer. Són molts els seus beneficis, per exemple:

  • facilita la creació i el desenvolupament del vincle entre pares i fills
  • promou la maduració del sistema neurològic
  • afavoreix l’aprenentatge i la memorització
  • fomenta la calma i la relaxació
  • millora la coordinació i la psicomotricitat
  • millora els paràmetres fisiològics: freqüència cardíaca i respiratòria, tensió arterial i saturació d’oxigen …

És per això que he volgut associar aquestes dues arts ancestrals aconseguint una experiència multisensorial. Un experiència de comunicació, que en  aquesta etapa prelingüística, en què els nadons no entenen les paraules, adquireix una especial rellevància. Una comunicació d’amor, d’afecte i d’emocions que nodreix i alimenta el nadó.

“Mans amb veu”, és una guia de massatge infantil associada a cançons. Hi ha sis cançons, una per a cada part del cos: cames, abdomen, pit, braços, esquena i cara. Cada cop que canvia l’estrofa de la cançó, canvia el pas del massatge, de tal manera que les cançons et portaran pel camí. Les primeres cançons són més rítmiques i mica en mica es van fent més lentes per afavorir la relaxació.

Als grups de postpart del teu centre de salut, podràs aprendre la tècnica del massatge infantil. Pregunta a la teva llevadora.

Aquí deixem  el video amb els passos i les cançons per poder practicar i aprendre-les.

[Youtube https://www.youtube.com/watch?v=8CMVpyJt8CI?ecver=1&w=854&h=480%5D

Les teves mans i la teva veu són el millor regal pel teu fill!


 

Cantautora

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en postpart i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.