Alcohol i embaràs, conseqüències a llarg termini

El consum esporàdic d’alcohol durant l’embaràs provoca alteracions neuronals indetectables en el part

Els desordres de l’espectre alcohòlic fetal (FASD), són malformacions i alteracions greus en el nounat produïdes pel consum d’alcohol durant l’embaràs. Aquests són la causa de la majoria dels trastorns del desenvolupament neuronal i afecten entre un 2 i un 5 % de la població d’Europa occidental.

El Grup de Recerca en Neurobiologia del Comportament (GReNeC-NeuroBio) de la Universitat Pompeu Fabra ha publicat un estudi sobre els efectes del consum d’alcohol a l’embaràs, de forma esporàdica i de tipus afartada (“botellón”).

Es demostra que durant la gestació, un episodi d’ingesta de grans quantitats d’alcohol un cop per setmana, és suficient per causar importants alteracions en el comportament dels nens, que es perllonguen fins a l’edat adulta.

L’alcohol interromp el desenvolupament embrionari del sistema nerviós central, provocant una mala funció cognitiva i conductual a llarg termini.També, s’ha vist que aquesta substància pot activar de forma intensa al sistema immune que protegeix la funció de les neurones, contribuint al dany cerebral i a la degeneració neuronal en adolescents i adults.

 Article de Referència:  Lídia Cantacorps, Silvia Alfonso-Loeches, Maria Moscoso-Castro, Javier Cuitavi, Irene Gràcia-Ros, Raúl López-Arnau, Elena Escubedo, Consuelo Guerri, Olga Valverde. Maternal beure alcohol binge indueix neuroinflamació persistent associat amb el dany de mielina i disfuncions de comportament en ratolins descendència. Neurofarmacologia, juny 2017.

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, embaràs i part i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.