Alletament i estiu

L’estiu és l’època de l’any on les temperatures són més altes i els nadons són un dels col·lectius que es pot veure més afectat. Una de les afectacions més freqüents que poden patir durant aquesta estació és la deshidratació, és per això que molta gent es pregunta si cal donar aigua a un nadó que pren llet materna o llet adaptada.

Els lactants alletats exclusivament amb llet materna durant els primers sis mesos no necessiten aigua addicional: la llet materna té un 88% d’aigua i subministra tots els líquids que necessita el nadó. Fins i tot en els primers dies després del naixement, ja que, el calostre és tot el que es necessita per mantenir el nadó ben hidratat. Però cal tenir en compte que amb les altes temperatures i en els primers dies de vida el nadó haurà de ser col·locat més freqüentment al pit perquè es necessita hidratar i és possible que no sigui capaç de demanar-ho. En el cas de nadons menors de sis mesos que prenen llet adaptada a demanda tampoc cal donar aigua. Per tant a tot el nadó alletat amb llet materna o adaptada, continuar oferint llet  a demanada i més vegades sobretot els dies d’altes temperatures.

La guia de NICE recomana seguir els passos de la IHAN on es recomana no suplementar amb líquids diferents de la llet materna en general. En concret l’ús breu d’aigua addicional o d’aigua amb glucosa no mostra beneficis per als nadons, observant possibles efectes negatius sobre la durada de la lactància materna. Per a  l’Acadèmia Americana de Pediatria, ” Suplements (aigua, aigua de glucosa, fórmula, I altres fluids) no s’ha de donar als nadons lactants.

Durant els primers 6 mesos d’edat, fins i tot en climes càlids, l’aigua i el suc són innecessaris per als lactants alletats i poden introduir contaminants o al·lèrgens.”

Recomanacions per l’alletament a l’estiu

  • Alletar en habitacions amb ambient fresc; per aconseguir-ho es recomana tancar persianes i/o cortines durant el dia. També podeu utilitzar un ventilador per fer circular l’aire a l’habitació de forma indirecta. I si es fa servir aire condicionat que sigui de forma indirecta al nadó
  • Al carrer cal buscar una ombra i si és possible que corri una mica de vent. Evitar  sortir de casa a les hores centrals del dia on fa més calor habitualment.
  • Portar roba de cotó, tant la mare com el nadó, i si no porteu roba col·locar una mussolina o un drap també de cotó entre els dos per evitar la sudoració excessiva.
  • La mare que alleta amb llet materna ha d’hidratar-se principalment amb aigua i beure tot el que li demani el seu cos. Apropa’t una ampolla o un got mentre dones el pit, ja que normalment augmenta la set.
  • En el cas que es realitzi una extracció de llet cal tenir en compte que la llet per sota de 25 °C pot aguantar entre 6-8 hores però si la temperatura és superior, és millor refrigerar-la després de la extracció, donat que es pot fer malbé amb les altes temperatures.
  • Si es donen llets adaptades  encara que fa calor, és necessari  escalfar l’aigua (de l’aixeta o embotellada), fins que comenci a bullir.  L’aigua a  70 ºC és prou calenta per destruir els bacteris  que pugui haver-hi en la llet en pols.  Refredar el biberó fins a la temperatura corporal sota de l’aixeta i comprovar la temperatura abans de donar-lo al nadó per evitar cremades.

Inés García (llevadora ASSIR Cerdanyola del Vallès)

Rita García (LLIR 2)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.