Tenir cura de la pell durant l’embaràs

pellDra. Marta Vilavella Rius

(Especialista en Dermatologia medicoquirúrgica la Venereologia).

L’embaràs és una meravellosa època de canvi en tots els sentits, tant físic com emocional. La pell és un dels òrgans que més es modifica i més es ressent com a conseqüència de tots aquests canvis. En aquest post volem aportar a les dones embarassades alguns principis bàsics per a tenir cura de la pell i així disminuir o poder evitar les alteracions que es poden produir en ella.

embarNormalment durant l’embaràs la pell del rostre acostuma a ser més lluminosa, les hormones i la vascularització més gran de la mateixa fan que llueixi radiant i rosada. Tot i que la millora és la norma, s’ha de tenir en compte que en algunes dones el canvi hormonal es tradueix en una pell més greixosa i en acne. Per a tenir cura de la pell de la cara és important utilitzar netejadors neutres sense alcohol i cremes hidratants que no continguin retinol, àcids de cap mena, agents despigmentants, ni algues. En casos d’acne sever és imprescindible consultar amb un dermatòleg per a un correcte diagnòstic i tractament.

L’increment dels nivells d’estrògens i progesterona que es produeix durant la gestació, estimula la producció d’una substància anomenada melanina encarregada de pigmentar la pell. Així doncs, durant l’embaràs, la pigmentació de la dona augmenta especialment a la zona de l’aurèola, els mugrons i la vulva. Apareix una línia fosca que molts cops s’acompanya de borrissol que recorre l’abdomen i s’estén des del pubis fins més amunt del melic, és l’anomenada línia alba (blanca) i el seu nom es deu al fet que en les dones no embarassades és clara i pràcticament imperceptible.

Les pigues i cicatrius presents abans de l’embaràs també es tornen més fosques. A la cara piguespot aparèixer el temut melisma o cloasma gravídic (o màscara de l’embaràs), que es tracta d’una hiperpigmentació o taca que es presenta en zones normalment exposades al sol com ara el front, les temples, els pòmuls o el llavi superior i, tot i que és més freqüent en dones de pell fosca, es poden observar en qualsevol tipus de pell. El melasma pot aparèixer des del segon mes d’embaràs, accentuant-se segons avança la gestació.

Durant l’embaràs no es pot fer res per evitar aquesta hiperpigmentació, essent contraindicat, com hem comentat anteriorment, l’ús de cremes despigmentants. L’única cosa que podem fer per minimitzar el risc de pigmentació és evitar l’exposició solar directa i aplicar diàriament cremes amb factor de protecció solar alt (FP+50).per-sol

La pell s’estira amb l’augment de volum que experimenta el cos. Les zones que més es ressenten són el pit, les cuixes, les malucs i, per descomptat, l’abdomen. A conseqüència de tot plegat, es produeix un trencament de les fibres de col·lagen i elastina de la dermis, provocant l’aparició de fibrosi en forma de petites cicatrius: les estries.

Els canvis hormonals alteren la producció de col·lagen pel que també afavoreixen l’aparició d’estries. Alhora, un altre factor a tenir en compte és la natura pròpia i el tipus de pell, així com la predisposició genètica de cada persona. Les pells seques i clares són més propenses a les estries, ja que la dermis es fissura amb major facilitat si es troba poc hidratada. Per tant, com no podem fer res enfront dels canvis hormonals ni contra la hidratarpredisposició genètica, l’única arma per a intentar evitar l’aparició d’estries serà la de mantenir hidratada la pell en tot moment.

Per això és recomanable una dieta rica en zinc, magnesi i vitamines A, C i D, això com una ingesta hídrica correcta.

D’altra banda, serà important aplicar crema hidratant com a mínim dos cops al dia. Es necessita una crema que hidrati, revitalitzi vitaminai restauri la pell. Podem utilitzar qualsevol hidratant que contingui centella asiàtica (que actua com a bioestimulant), olis de jojoba i borratja, vitamina E o oli de rosa de mosqueta (d’efectes reparadors) per aportar la nutrició que necessitem.

Tot i que tots aquests canvis són normals i la majoria desapareixen uns mesos després de l’embaràs, pot ser de gran ajuda informar-se sobre quins seran i, sobretot, què fer per prevenir-los o tractar-los.

Olga Dern (Llevadora ASSIR Sabadell)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, embaràs i part i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.