8 de març, coses a celebrar?

dia-dona-cartell-2017ATUR INTERNACIONAL DE LES DONES. (versió en castellà)

Solidaritat és la nostra arma

Per què el 8 de Març? És necessari un Dia Internacional de la Dona? ….

Tot el que necessita un Dia Internacional (Dia del Nen, Dia del Medi Ambient, Dia de les Malalties Rares, Dia del Càncer, Dia contra l’Explotació Infantil ….) No és que només necessiti aquest dia, és que és un assumpte pel de seguir LLUITANT, perquè o bé està en l’oblit, o bé es recorda poc, o bé pateix una desigualtat o inequitat que requereix no abaixar la guàrdia i l’arrel del problema sol ser profunda i complexa. Això és una mica el que passa amb aquest dia.

El 8 de març és el DIA INTERNACIONAL de la DONA. Explora tot el que pots fer.

La primera celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa amb mítings als quals van assistir més d’un milió de persones i que van exigir per a les dones el dret de vot i el d’ocupar càrrecs públics, el dret al treball, a la formació professional  i a la no discriminació laboral.

La seva commemoració s’ha anat estenent des de llavors, a nombrosos països. Si vols conèixer més per què es va fixar aquest dia, aquí tens un repàs històric més ampli:

http://www.upsocl.com/comunidad/el-dia-de-la-mujer-no-es-una-celebracion-conmemora-un-evento-sangriento/

El 1975, l’ONU va celebrar l’Any Internacional de la Dona, i dos anys més tard, al desembre de 1977, l’Assemblea General de l’ONU en la seva Resolució 32/142 va convidar a tots els estats al fet que proclamessin, d’acord a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia de l’any com «dia de les Nacions Unides per als drets de la dona i la pau internacional».

dia-dona-onuEl 8 de març de 2011 es va celebrar el primer “Dia Internacional de la Dona de les Nacions Unides” per ONU Dones , entitat de l’ONU i per la Igualtat de Gènere i l’Empoderament de la Dona, creada per l’Assemblea General de l’ONU el 2 de juliol de 2010. El tema del 2017 per al Dia Internacional de la Dona és «Les dones en un món laboral en transformació: cap a un planeta 50-50 en 2030».

El 8 de març l’observança de les Nacions Unides reflexionarà sobre com accelerar l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i impulsar l’aplicació efectiva dels nous Objectius de Desenvolupament Sostenible. Així mateix, se centrarà en nous compromisos dels governs sota la iniciativa «Fem el pas» d’ONU Dones i altres compromisos existents en matèria d’igualtat de gènere, l’empoderament de les dones i els drets humans de les dones.

dia-dona-pimAquest any a part del posicionament de les Nacions Unides, les dones de molt diferents zones geogràfiques i contextos culturals han llançat una proposta d’ATUR que no pot silenciar-se, aquí tens accés a un mapa que mostra tots els punts del planeta en què estan convocades mobilitzacions i propostes d’adhesió a aquest Atur: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1QZFF0qyiMXSIi33RFupds1tnYn4&ll=27.297856327132138%2C-95.2734355&z=2dia-dona-pim

Per què aquest any 2017 una ATURADA enfront de les mobilitzacions d’altres anys? Perquè 2016 ha estat un any regirat: l’arribada del nou president a la Casa Blanca, l’intent de prohibir l’avortament a Polònia, la despenalització de la violència de gènere a Rússia, els feminicidis i les violacions a Llatinoamèrica … El 2017 a Espanya no ha començat precisament tranquil, la violència masclista no deixa de ser notícia i cada vegada amb més força s’està intentant posar el focus en el Terrorisme masclista exigint mesures polítiques concretes, exigint que sigui Qüestió d’Estat. Com a exemple l’intent de les Dones de l’Associació Gallega Veu-la Llum que està en vaga de fam a la Puerta de Sol de Madrid amb aquesta Exigència. (Aquí tens el seu Manifest: http://www.asociacionvelaluz.es/_noticias/2017/02/06/ve-la-luz-solicita-que-sea-cuestin-de-estado-la-lucha-contra-el- terrorisme)

Tot això ha estat brou de cultiu perquè neixi #NosotrasParamos, una iniciativa amb la qual es pretén que les dones facin una vaga el pròxim 8 de març. Quines són les propostes per poder secundar l’Atur:

http://www.huffingtonpost.es/2017/02/21/paro-mujeres-8-arzo_n_14899388.html

On i com commemorar aquest dia:

A continuació tens els Actes institucionals de tot el territori on es llegirà la Declaració Institucional del Govern de la Generalitat de Catalunya.

http://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/dia-internacional-de-les-dones/

MANIFESTACIONS A TOT L’ESTAT:

En aquest enllaç de la Coordinadora Feminista trobareu l’hora i el lloc d’arrencada de les manifestacions programades en moltes ciutats espanyoles .: http://www.feministas.org/convocatorias-8-de-marzo-2017-dia.html

I les mobilitzacions concretes a la província de Barcelona a: https://vagadetotes.wordpress.com/

http://guia.barcelona.cat/ca/detall/dia-internacional-de-les-dones-manifestacio-convocada-per-la-comissio-unitaria-pel-8-de-marc_99400034960.html

dia-dona-mh
El mes de març s’omplirà en totes les ciutats, pobles, Centres Cívics i Associacions amb actes que versaran al voltant de la dona, fins i tot a les botigues i comerços veuràs ofertes i productes que aprofiten l’èxit d’aquesta celebració, fins al consumisme intenta sumar-se al carro. Més enllà de com ho vulguis celebrar i commemorar, si decideixes o no parar, si decideixes posar-te alguna cosa negra en senyal de dol, si decideixes posar-te alguna cosa lila-violeta per recordar les lluites feministes … L’important és reflexionar i saber quina posició com a dona o com a home, com SER HUMÀ vols ocupar en aquesta LLUITA i en aquesta carrera de fons que és la recerca de la Igualtat i que cada un tingui l’Espai i la Veu que mereix com PERSONA.

Mercedes Vicente Hernández

Matrona ASSIR DR. BARRAQUER

Sant Adrià del Besòs

On puc llegir més:

https://es.wikipedia.org/wiki/D%C3%ADa_Internacional_de_la_Mujer

http://www.un.org/es/events/womensday/

http://www.upsocl.com/comunidad/el-dia-de-la-mujer-no-es-una-celebracion-conmemora-un-evento-sangriento/

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en actualitat, agenda, dia internacional i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.