Vols ser donant de llet materna?

llet-maternaLa teva llet pot salvar la vida de nadons prematurs que no poden ser alletats per la seva mare

Què és la llet materna?

 • La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa.
 • És innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.
 • L’Organització Mundial de la Salut recomana alimentar el nadó exclusivament amb lactància materna durant els primers sis mesos de vida, ja que aquesta li aporta els beneficis nutricionals necessaris per créixer.

El Banc de Llet Materna

L’objectiu del banc de llet és assegurar l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que, per causes majors, no puguin ser alletats per la mateixa mare.

El banc de llet materna és un centre especialitzat que duu a terme les funcions de conscienciar la societat sobre el valor de la lactància materna i recollir, analitzar, processar, fer els controls de qualitat i distribuir la llet materna. A més, garanteix que la selecció, l’extracció, l’acceptació i el processament de la llet es fan d’una manera eficaç i segura.

A qui s’ajuda amb la donació de llet materna?

La llet materna contribuirà al desenvolupament dels nounats de baix pes (entre 800 i 1.500 grams) amb risc de patologia digestiva o intestinal, dèficit immunitari o una salut precària.prematur

També s’utilitza després de cirurgies de l’aparell digestiu, ja que aquesta llet és més fàcil de digerir i facilita la recuperació intestinal.

El seu consum disminueix les infeccions generalitzades greus i combat les necrosis intestinals, la causa principal de defunció entre els nounats.

Qui pot donar-la?

Per poder donar llet, només has de complir unes condicions bàsiques:

 • Estar alletant el teu nadó i tenir llet suficient.
 • Presentar bona salut i dur uns hàbits de vida saludables.

La donació de llet està contraindicada en els casos següents: 

 • Medicació regular amb determinants fàrmacs o consum de drogues o altres tòxics.
 • Certes malalties cròniques o infeccioses (virus de la immunodeficiència humana i hepatitis B i C).
 • Persones fumadores o que consumeixin begudes alcohòliques.

També hauràs d’informar el banc de llet si durant el període de donació:

 • Prens medicaments o herbes medicinals en infusió.
 • Et poses alguna vacuna.
 • Pateixes alguna malaltia aguda o infecciosa.
 • Consums cafè, altres begudes amb cafeïna o te.

Passos per ser donant

Posa’t en contacte amb el banc de llet o bé adreça’t a qualsevol centre fix del Banc de Sang i Teixits. Cal sol·licitar cita prèvia. Consulta els punts de donació a l’apartat On som del web.

Identifica’t com a donant de llet.

infant_with_baby_bottle

© per Michael Jastremski – http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Infant.jpg 08:42, 29 d abril de 2006 (UTC) http://o2.openphoto.net/gallery/image.html? image_id = 5842, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=740409

Un professional del BST et farà una entrevista mèdica i et sol·licitarà el consentiment per extreure’t una mostra de sang amb la intenció de descartar certes malalties.

Si les analítiques són correctes, t’explicarà com extreure’t la llet i com conservar-la fins al lliurament. A més, et proporcionarà un tirallet i els envasos especials per conservar-la. El banc de llet passarà a recollir la llet al teu domicili.

Si tens qualsevol dubte o vols més informació, contacta amb el:

Banc de Llet Materna del Banc de Sang i Teixits
Edifici Dr. Frederic Duran i Jordà Passeig Taulat, 106 – 116 08005 Barcelona
T 93 557 35 00 – bancdellet@bst.cat

Tríptic informatiu

Pàgina de facebook

Vídeo de la 2a trobada “Germans de llet”

 

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en alletament matern i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.