La copa menstrual

cicleEl cicle menstrual és el període que hi ha des del primer dia d’una menstruació fins al primer dia de la següent. És normal que sigui de 21 a 35 dies.

La menstruació és la part del cicle en què hi ha pèrdua de flux amb sang. Pot durar de 3 a 7 dies i la quantitat de flux pot variar segons el dia de regla, l’edat, el nombre de fills…

Comenta i l’article i el blog. Gràcies      

És important que cada dona escolti i conegui el seu propi cos, i en pugui parlar sense tabús ni vergonya, com un fet normal i fisiològic que és.

Per als dies de la menstruació les dones sempre han fet servir diversos materials per absorbir la sang, com ara drapets de cotó o de cel·lulosa. També s’introduïen a la vagina materials que tenien al seu entorn, fins a arribar als nostres dies en què les compreses evolucionen i en trobem de diverses maneres, normals, fines, extrallargues, amb i sense ales. Els tampons també s’han acabat imposant, amb aplicador o sense, de mides regular, mini o súper. I actualment al mercat hi trobem altres objectes com ara la copa menstrual.

Cal que la dona no tingui por a explorar i conèixer el seu cos, perquè per fer servir els productes per absorbir el flux menstrual hi ha d’haver un contacte directe amb els genitals.

Què és la copa menstrual?

És un recipient que es posa dins la vagina quan es menstrua i recull el flux de la regla.

Té forma de campana i és de silicona mèdica. Algunes són de polietilè si són d’un sol ús. A la base hi ha un tirador, que es pot tallar a la mida de cada dona. Té una capacitat aproximada de 30 ml, tres vegades més que un tampó. Menstrual_cup

Hi ha diferents mides i dissenys i tenen diferents preus.

El 1867 ja n’hi havia de rudimentàries. El 1930 es van començar a fabricar industrialment fins al 1963, però la falta de làtex i les poques vendes van fer que se n’aturés la producció.

L’any 2002 apareix el nou model fet de silicona a Anglaterra i posteriorment hi ha marques espanyoles. Actualment també es pot trobar la copa menstrual d’un sol ús i també accessoris com ara gots de silicona per fer l’esterilització, didals per posar-se la copa, etc.

Avantatges respecte d’altres mètodes

  • Econòmica i ecològica. Una copa menstrual pot durar uns 10 anys. El preu de la copa s’amortitza en uns quants cicles. Per tant, es disminueix la quantitat de deixalles en el medi ambient.
  • Higiènica. No altera la flora sapròfita vaginal, no resseca la mucosa, i no s’ha descrit cap cas de síndrome de xoc tòxic.

Quina mida?

Si la dona ha tingut un part vaginal es recomana la mida gran, si no, la petita.

Com es fa servir?

Cada dia de la menstruació. Es pot portar posada fins a 12 hores.

La primera vegada cal rentar-la amb sabó suau i bullir-la amb aigua per esterilitzar-la. També es pot fer amb el mètode Milton o el microones. S’ha de fer el mateix procés al final de la regla per desar-la.copa menstrual mencionant autor

Cada vegada que es buida cal netejar-la només amb aigua. Això pot ser un inconvenient quan estàs fora de casa, però pot ser útil portar una ampolleta d’aigua a la bossa per fer aquesta esbandida.

Com es posa? Cal aprenentatge previ. No convé posar-se nerviosa perquè la musculatura del perineu es tensa i dificulta la col·locació de la copa. Cal introduir-la plegant-la. Hi ha tres maneres: “en C”, “amb plec interior” i “enrotllada” (aquesta última, només amb algun model). Un cop dins la vagina es deixa que es desplegui i es verifica que està bé, sense plecs, resseguint-ne les vores amb el dit índex. També es pot estirar suaument del tirador a dreta i esquerra sense trobar resistències.

Per retirar-la i buidar-la, cal fer un pessic a la base de la copa perquè agafi aire i surti sense dificultat. Es buida al vàter i es neteja amb aigua, o una tovalloleta o paper abans de tornar-la a posar.

Article redactat per Margarita Robert Ribosa (Llevadora ASSIR Cerdanyola)

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, ginecologia, joves i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.