Cures del perineu

EN CAS D’EPISIOTOMIA O ESTRIPS, I DE LA FERIDA QUIRÚRGICA EN CAS DE CESÀRIA

L’episiotomia és una incisió que es fa durant el part, només quan és necessari, a la zona perineal, entre la vulva i l’anus, en la fase d’expulsió del fetus, just abans que surti del tot el cap del nadó. Es fa per facilitar-li la sortida i evitar possibles esquinçaments de múscalpel-31123_1280sculs de la zona. Tot seguit de l’expulsió aquest tall, o els estrips o laceracions que s’hagin pogut fer, se suturen amb punts que en el postpart s’han de cuidar i mantenir nets per evitar infeccions i dolor i per millorar-ne la cicatrització.

Normalment, els punts de la sutura cauen sols si són de material reabsorbible. Però, si no ho són, en uns deu dies els ha de retirar un metge o llevadora per evitar molèsties.

Durant els dies que portis els punts, és important tenir cura de la ferida i seguir els consells i les cures bàsiques que us indiquem a continuació:
– La cura perineal és essencial i totes les dones l’han de fer acuradament, tant si han tingut part com cesària, amb punts o sense. Això forma part d’una bona higiene i facilitat una bona recuperació.
– La higiene perineal ha de ser diària i es pot fer amb el gel o sabó que es faci servir habitualment. En el mercat hi ha nombrosos productes molt útils per a la higiene íntima i per a la cura dels punts postpart.
– És molt important que, després del rentat, la zona quedi ben seca, ja que la humitat pot provocar la proliferació de bacteris i causar una infecció. És per això que s’aconsella eixugar la zona amb cura, amb una tovallola neta i fent tocs. S’ha d’evitar d’eixugar per frec ja que podríem estirar dels punts i fer-nos mal.
– No cal rentar-se cada vegada que s’orini, ja que l’excés rentat perineal pot alterar la barrera natural de la pell i podria predisposar a infeccionliquid-soap-306747_1280s. Però sí que es recomana de rentar-se cada vegada que es vagi de ventre.
– La higiene perineal s’ha de fer sempre de davant cap enrere, és a dir, de la vagina cap a l’anus, per no arrossegar bacteris de l’anus a vagina.
– És recomanable de fer servir compreses específiques de postpart, que són de cotó, sense plàstic i permeten que la zona transpiri millor. Les compreses s’han de canviar molt sovint perquè la zona estigui com més seca millor per afavorir la cicatrització i perquè els punts caiguin més aviat.
– La roba interior és aconsellable que sigui de fibres naturals o cotó. Convé d’evitar la licra, les puntes, els tangues i la roba ajustada. Per als primers dies pot ser útil de fer servir calcetes d’un sol ús, ja que les pèrdues vaginals de sang poden ser abundants.
– No s’han de fer servir tampons almenys fins a la primera regla.
– Exposar la zona perineal a l’aire pot ajudar a assecar els punts i a evitar possibles infeccions. Es pot fer servir l’assecador amb aire fred per ajudar a la cicatrització i per assecar la zona, però no de forma rutinària, ja que els punts podrien quedar massa tibants i provocar dolor i molèsties.
– Per disminuir la inflamació és útil d’aplicar gel, sempre embolicat en una bossa de plàstic, per no mullar els punts, i també embolicat en una tovallola o drap, ja que l’aplicació directa pot provocar cremades. Es pot aplicar tres vegades al dia durant deu minuts.
– Pel que fa a la cura amb algun antisèptic, hem de dir que no cal, però que, si es vol, es pot emprar la clorhexidina per a la desinfecció. Els antisèptics que continguin iode, com el Betadine o el Topiònic, tan coneguts en el mercat, no es poden fer servir, ja que el iode podria passar a la llet materna. Només si no donem el pit es pot fer servir algun antisèptic d’aquests, com ara la povidona iodada, però ha de ser el metge qui indiqui si cal i 13769051423_dfe0995dcb_zquin.
– Si hi ha dolor, es poden prendre analgèsics tipus paracetamol o fins i tot antiinflamatoris, encara que donem el pit. Però cal consultar amb el metge davant l’empitjorament del dolor no controlat amb els calmants, si la ferida sembla que s’obri, que faci un flux amb mala olor o si les pèrdues de sang van en augment i s’expulsen coàguls.

En el cas d’una cesària, el rentat de la zona perineal s’han de fer igual que en el cas anterior, és a dir, amb el sabó habitual o amb algun gel d’higiene íntima un cop al dia i sempre de davant cap enrere.
Respecte a la ferida quirúrgica de la cesària, els punts que es fan servir habitualment són les grapes. També s’han de treure al voltant dels deu dies després i fer-hi la cura amb algun antisèptic tipus povidona iodada si no es dóna el pit o amb clorhexidina si es dóna lactància materna.

Cristina Canal

Llevadora ASSIR Santa Coloma de Gramenet

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en ginecologia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.