Portabebès per portar el teu fill a coll

portabebesActualment cada cop veiem més mares que porten els fills a coll, sembla que està de moda carregar els nadons. Res més distant de la realitat, els nens han anat a coll dels seus cuidadors durant tota la vida, mentre no podien caminar. Els cotxets perquè els nens vagin estirats són un invent del segle XVIII, que es va generalitzar al segle XX amb la incorporació de la dona al món laboral.

És cert que cada cop hi ha més mares conscients que les formes de criança més senzilles són les més naturals. És com tornar una mica als nostres orígens.

Els humans som mamífers carregadors. Les cries neixen immadures i depenen dels seus cuidadors per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Dur a coll els nadons permet oferir unes condicions similars a les de la vida intrauterina mentre la mare o el cuidador continua la seva activitat normal. La flexió de cames i el reflex de prensió palmar i plantar dels nadons quan els agafem confirmen que estan fets per ser carregats.

Els nadons que van a coll tenen tot el que necessiten per a un correcte desenvolupament: escalfor, proximitat, vincle, moviment (estimulació vestibular) i estimulació sensorial.

Els beneficis, doncs, són molts:

 • Els nadons ploren menys, regulen millor els seus sistemes (temperatura, respiració, digestió), guanyen pes més de pressa, tenen menys còlics, tenen una posició correcta per al seu desenvolupament corporal i articular, més seguretat (són més independents), estimulació visual tranquil·la (sense sobreestimulació), integració sociocultural (formen part del dia a dia dels pares i cuidadors).
 • Els qui els porten tenen comoditat i llibertat de moviments (poden ocupar-se d’altres tasques o de la cura d’altres fills), millor higiene postural (distribució del pes de forma adequada i adopció d’una postura correcta) i augment del benestar emocional (tenir el nadó a prop i sentir que es troba bé reforça la vàlua com a pares).

Per una banda i, per tal que tots aquests beneficis es donin, cal que el portanadons sigui ERGONÒMIC i que el nadó hi vagi correctament col·locat.

Hi ha molta oferta de motxilles i portanadons de tot tipus, però aquells que són ergonòmics respecten la posició natural dels nadons i ofereixen comoditat als pares o cuidadors.

La posició natural del nadó és la posició fetal o de granota:

 • Dret i amb les cames flexionades i els genolls més alts que les natges (cap del fèmur correctament col·locat). Cames en M.
 • Esquena en forma de C, madurativament encara no té les curvatures de l’adult en forma de S (fins que comença a caminar).
 • Subjecció del cap adequada segons l’edat (fins al cap o fins a les aixelles).
 • Pes carregat sobre les natges, no sobre genitals ni esquena.

portejar 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per altra banda, hem d’assegurar-nos que el nadó esta ben col·locat dintre del portanadons ergonòmic, cal respectar les normes de seguretat i assessorar-nos correctament de com es fa servir:

 • Coll del nadó en lleugera hiperextensió. No ha de tocar mai la barbeta amb el tronc.
 • El nas del nadó ha d’estar lliure en tot moment.
 • No s’ha de tapar el cap o la cara del nadó amb roba. Impedeix de controlar com està.
 • No s’ha de posar el nadó en posicions horitzontals com a norma general.
 • No s’ha de portar el nadó de cara en fora (no respecta la posició natural i de seguretat).
 • No s’ha de saltar, córrer o fer activitats de risc, ni prendre begudes o aliments calents.
 • Cal subjectar el nadó en ajupir-se o inclinar-se

protejar 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Els principals tipus de portanadons ergonòmics:

 • Fulard teixit. És una roba llarga (diverses mides) i rígida que mitjançant diferents nusos s’adapta al cos del nadó i de la mare. Necessita una certa tècnica i pràctica. Es pot fer servir des de l’inici fins el final del temps de dur a coll el nadó (fins aproximadament els 20 kg, si es vol). És el més versàtil.
 • Fulard elàstic. És una roba llarga elàstica de talla única que permet fer el nus abans de col·locar el nadó, per tant, d’ús molt senzill. S’adapta perfectament i és adequat, sobretot, durant el primer any de vida.
 • Roba llarga, amb dues anelles en un extrem, que es col·loca sobre una espatlla de forma asimètrica. És ràpida i pràctica, pensada per fer servir en moments més puntuals i com a complement d’altres portanadons.
 • Banda de teixit amb mides diferents, depenent de l’alçada del portador, que permet carregar el nadó repartint el pes sobre una espatlla i l’esquena. Té els mateixos usos que la bandolera. Complement ideal per a l’etapa d’inici de deambulació del nadó.
 • Mei-tai. És un portanadons asiàtic amb un cos rectangular i quatre tires, dues superiors i dues inferiors, que permeten fer el nus als malucs. S’assembla a la motxilla però amb nusos. Aconsellable sobretot a partir del moment en què el nadó aguanta el cap (uns 4 mesos).
 • Motxilla ergonòmica. Té el cos preformat, tires amples i encoixinades que reparteixen el pes en les espatlles, i una als malucs sobre la qual cau el pes. S’ajusta amb tanques automàtiques i cremalleres. Es pot fer servir per a nadons petits amb adaptadors, tot i que està pensada, sobretot, a partir del 7-9 mesos o el moment en què el nen s’aguanta assegut.
 • Drap africà o Kanga. És una roba fina de cotó, de teixit WAX, lleugera i que es nua al davant amb un nus per sobre del pit i un altre per sota. El nen va a l’esquena de la mare amb braços i cames a dintre, si és petit, o a fora si és més gran.

Cada família trobarà aquell tipus de portanadons que s’adapta a les seves necessitats (activitat i ús freqüent o ocasional) i al moment de desenvolupament del nadó.

Dur a coll el teu nadó mentre dorm i respira amb la tranquil·litat de sentir-se segur, sentir la seva escalfor i poder-li besar el front o acaronar-li el cos, és una de les experiències més gratificants de la maternitat i la criança.

 

Susana Sancho Esteban
Llevadora ASSIR Granollers

Quant a assirmn

Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva
Aquesta entrada s'ha publicat en consells, ginecologia, nadons i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Portabebès per portar el teu fill a coll

 1. Retroenllaç: Ús pràctic dels fulards portabebès | Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.